– Vi vill ha en bra beredskap om det blir höga flöden. Senast vi hade höga flöden här i Boden var 2008, säger Disa Kristinsdottir som är säkerhetssamordnare vid Bodens kommun.
Från kommunen deltar folk från avdelningarna för gator och trafik samt vatten och avlopp.
– Vi befarar att det här året blir värre än vanligt, men allt beror på tjäldjup och om det blir varmt på nätterna som gör att förloppet blir snabbt, säger Tommy Lindvall som är säkerhetschef vid Bodens kommun.
Man vet av erfarenhet var de kritiska punkterna är i kommunen. Några platser är gångstråken i anslutning till Bodträsket, bland annat i närheten av kyrkan och Brännastrand. Områden på Killingholmen ligger också i riskzonen. Långlänta områden finns även kring Buddyträsk och Bodträsket där speciellt stugägarna kan drabbas. Även rondellen på väg 356 norr om Svartbyträsket ligger låglänt. 2008 fick de stänga rondellen och leda om trafiken. Det året kom det även in vatten i källare i centrala stan.
– Men det har vi inte råkat ut för sedan 2008 så håller sig nivåerna under det som var då så är det mest gångstråken och det klarar vi av, säger Tommy Lindvall.
För att förekomma problemen så har Bodens energi sänkt nivåerna i Bodträsket, Svartbyträsket, Buddbyträsket och Bodån.
Inför framtiden har Bodens kommun beställt en konsultrapport om vilka åtgärder som krävs för att permanent komma tillrätta med översvämningsproblemen. Den rapporten är ännu inte klar.