Samlade ett halvt ton kapsyler

Flitiga kapsyljägare i Heden hoppas på vinst. Klass fem vägde i går in alla kapsyler de samlat in sedan årsskiftet.  Vågen stannade på drygt ett halvt ton.

KAPSYLJÄGARE. My Flodström och Roger Gezelius, 12 år, är två av de femteklassare från Hedens skola i Boden som samlat in massor med kapsyler. Klassen är nu med och tävlar om en stor prissumma.

KAPSYLJÄGARE. My Flodström och Roger Gezelius, 12 år, är två av de femteklassare från Hedens skola i Boden som samlat in massor med kapsyler. Klassen är nu med och tävlar om en stor prissumma.

Foto: Lars-Henrik Andersson

BODEN2007-08-30 01:45
Alla Sveriges fjärde- och femteklassare kan varje år tävla om en stor prissumma i den så kallade kapsyljakten, som arrangeras i samarbete med Metallkretsen.I år är trettonde året i rad som kapsyljakten arrangeras och genom åren har barn från hela Sverige samlat in drygt 538 ton.Den klass i landet som lyckas samla flest kapsyler vinner 50.000 kronor och bästa klassen i varje län vinner 5.000 kronor. Hälften av pengarna ska gå till ett miljöprojekt som klassen själva valt. Hedens femteklassare (som i förra veckan började årskurs sex) har sedan årsskiftet samlat in 570 kilo kapsyler. I går åkte de med sin skörd till Brändkläppens avfallsanläggning där kapsylerna vägdes och sedan slängdes i en container för metallåtervinning.Restauranger
- Vi har samlat in många kapsyler på restauranger, säger My Flodström och Roger Gezelius två av de flitiga kapsyljägarna i Heden.Vid avfallsanläggningen räknade personalen ut att det nog rörde sig om cirka 285.000 kapsyler. På hemsidan kapsyljakten.se kan man läsa att ett ett ton kapsyler som återvinns motsvarar den plåt som används till en Volvo V70. Hedens femteklassare har alltså samlat in kapsyler som motsvarar plåt till en halv Volvo.60,7 ton förra året
Kapsyljakten startade 1995 och är ett nationellt miljöprojekt, som årligen engagerar cirka 10.000 ungdomar.Förra året samlade ungdomar i hela landet in 60,7 ton.- Det är ofta skolor i storstäderna som brukar vinna, men vi har nog god chans att ta hem länspriset, säger Eilert Gezelius som är pappa till Roger.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om