Så undviker du att bli en klimatvärsting

KliMAT är komplicerat.  Hur ska jag handla för att inte vara en klimatvärsting?  Är det bättre köpa lokalproducerade tomater än importerade spanska tomater?  Det är inte alltid så lätt som konsument att veta.  Naturskyddsföreningens Stina Elming och Carita Lindqvist ger dig svaren.

VÄLJ SVENSKT. Stina Elming menar att ett miljömässigt hållbart val är att köpa svenska äpplen.

VÄLJ SVENSKT. Stina Elming menar att ett miljömässigt hållbart val är att köpa svenska äpplen.

Foto: Roland S Lundström

BODEN2008-02-11 01:45
Oftast plockar vi de livsmedel som verkar billigast. Vi är stressade, barnen ska hämtas från dagis och vi ska handla något snabbt till middag. Fiskpinnar, köttbullar, pasta eller korv. Några tomater slinker också ner i korgen. Många av oss hinner inte reflektera över vilka slags produkter vi köper. Priset styr och kanske tillgängligheten i butiken. Jag är säkert en klimatvärsting när jag går runt i Ica-butiken, på Hemköp eller Coop. För att få veta hur jag ska handla miljövänligt tog jag kontakt med Stina Elming och Carita Lindqvist, båda engagerade i Naturskyddsföreningen i Boden. Jag gav dem en shoppinglista i handen och därefter stegade vi in på Coop i Boden. För att lära sig hur jag ska handla miljövänligt räcker nog inte bara teori och en massa fakta på nätet. Här krävs det att man ser varorna, känner, klämmer och läser innehållsförteckning, ursprungsland, var och hur livsmedlet är tillverkat och så vidare. Hemlige kocken
Stina Elming bär med sig boken Den hemlige kocken av Mats-Eric Nilsson som granskat vad livsmedlen innehåller. Det har blivit hennes bibel när hon handlar. I boken finns bland annat en förteckning över vad alla "E" betyder. Exempelvis E 579 (ferroglukonat) färgstabilisator som används till svarta oliver. Nu ska det dock handla om klimat och mat, men det är näst intill omöjligt att inte halka in på vad livsmedlen innehåller. Shoppinglistan ser ut ut som den brukar när vår familj ska storhandla: mjölk, smör, köttfärs, tomater, isbergssallad, avokado, bananer, makaroner, korv, ägg, mjöl, limpa, blöjor, potatis med mera. -Vi börjar med blöjorna, säger Stina Elming och lyfter på glasögonen för att kika närmare på listan. Jag handlar ju inte blöjor, men vi ska se vad som finns. Svanen - bra märke
Hon kilar iväg mot hyllorna med Pampers, Libero och Coops egna märke. Stina Elming och Carita Lindqvist börjar sedan granska blöjpaketen. -Vi skulle välja svanenmärkta blöjor, säger de och går vidare till hyllorna
med barnmat. Där vimlar det av allehanda rätter i små glasburkar med lock av metall. Många barnmatburkar är kravmärkta. -Allra bäst är nog att göra barnmaten själv: varför inte mosa lite potatis och göra en enkel sås till?, säger Stina Elming. När de ser limpa på shoppinglistan höjer de på ögonbrynen. -Du har inte funderat på att baka själv, säger de. Jo, visst är det kul att baka, men tiden räcker inte till. Sedan är det ju också bekvämare att stoppa ner en färdigskivad limpa i kundvagnen. Hembakt är bäst
Stina Elming och Carita Lindqvist föreslår mer brödbak hemma och med kravmärkta mjölprodukter så blir det miljövänliga limpor eller frallor. -Visst är de eko- och kravmärkta varorna dyrare, men har man inte råd att äta bra mat alltid kan man ändå försöka göra det någon gång då och då. Det är så himla tokigt att ekologiska livsmedel ska vara dyrare, säger Stina Elming. Ska du köpa en limpa så välj då ett bröd som är bakat i Norrbotten, exempelvis Olofssons bageri i Överkalix eller Polarbröd i Älvsbyn. - Huvudsaken är att du inte väljer Pågens bröd från Skåne, inflikar Carita Lindqvist. När vigår runt i affären så kan jag konstatera följande: välj ekologiskt, kanske inte alltid, men ibland. Tänk på var varorna är producerade med tanke på transporten, hur de är producerade (om det krävs mycket energi för att framställa, odla produkten) och också vad produkten innehåller. Stina Elming påminner även om att försöka handla varor som är rättvisemärkta. Mejerier
-Jag försöker välja varor som är närproducerade och så undviker jag konserver med tanke på avfallet, säger Carita Lindqvist. Vid mejeriavdelningen finns en tydlig skylt var den ekologiska mjölken är placerad. Den kostar 8,20 kronor och en vanlig mellanmjölk ligger på 7,95 kronor. Dock kan du inte, som med vanlig mellanmjölk, köpa tio liter ekomjölk för exempelvis 80 kronor. Stina och Carita slår också ett slag för lokalproducerat kött och viltkött. -Helt vansinnigt köpa kött från Brasilien, däremot tror jag djuren har det bra där - de går mycket ute. Skulle jag välja fläskfilé eller köttfärs blir det från Hugossons eller Petterssons. Lokalproducerat alltså. Bojkottar mineralvatten
På shoppinglistan har jag skrivit mineralvatten. Jag ska erkänna: mest för att provocera. -Varför köpa vatten när vi har så bra kranvatten här i Sverige, säger Stina Elming och går raskt förbi hyllorna med mineralvatten och läsk. Vid grönsakerna väljer Stina och Carita bort tomater, gurka och sallad. -Den här årstiden är det mycket bättre att köpa det som växer under jord: morötter, kålrot och palsternacka. Välj potatis som är odlad i Norrbotten. När det gäller frukt kan man välja svenska kravmärkta äpplen som basfrukt. Bananer väljer jag alltid ekologiskt odlade. När vi kommer fram till toalettpapper påpekar Stina Elming att när Domus blev Coop så försvann de hoppressade toarullarna. Hon köpte dessa eftersom det innebär färre transporter. Priset viktigt
Carita Lindqvist berättar att det är rätt många som ringer till Naturskyddsföreningen och frågar vad de ska välja för livsmedel. Hon och Stina Elming sammanfattar rundturen i affären med följande ord: -Handla ekologiskt, närproducerat och inte minst: handla i den butik där du bor. Örjan Sundqvist är chef för livsmedelsavdelningen på Coop i Boden. Han säger att priset fortfarande är en väldigt viktig faktor för kunderna men att trenden går mot fler ekologiska och närproducerade livsmedel. -Det är ett ökat intresse, framför allt bland de yngre kunderna, säger han.

Klimatsmarta val:

# Ät mer ekologisk och rättvisemärkt mat

# Välj mat efter säsong: rotfrukter på vintern till exempel

# Kött har generellt stor klimatpåverkan däremot är viltkött ett bra val

# Färska närodlade livsmedel

# Baljväxter, bönor

# Kravmärkta bananer

# Svenska äpplen/frukter

# Handla nära där du bor. Färre bilresor till matbutiken minskar utsläppen avsevärt.

Osmarta klimatval:

# Hel- och halvfabrikat

# Flygimporterade livsmedel

# Odlad lax

# "Vintertomater"

# Tropiska frukter

# Konventionellt odlade bananer

# Kasta mycket matrester

Visste du att...

... salladsgrönsaker som isbergssallad, tomat, gurka och paprika produceras ofta i oljevärmda växthus som ger stora utsläpp. Ett kilo tomater som odlas i oljeuppvärmt växthus ger 24 gånger högre utsläpp av växthusgaser än ett kilo morötter.

... det finns inget entydigt svar på om den globala uppvärmningen minskar genom att välja KRAV-märkta livsmedel. Däremot har ekologiska livsmedel andra bra och viktiga miljöeffekter. Den ekologiska maten säger nej till konstgödsel och det är bra för klimatet.

... forskare nu ska studera hur mycket växthusgaser en ko producerar. Man räknar i dag med att en ko producerar 100 kilo metan per år. Metan bildas i kons första magsäck och kommer ut i luften när kon rapar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!