Så ska yrkesprogrammen blir mer yrkesanpassade

Ett tätare samarbete med branschen, tydliga mål och krav ska ge ännu bättre praktik för eleverna som går restaurang- och livsmedelsprogrammet.

Foto: LEIF R JANSSON / TT

Boden2016-10-28 18:00

Eleverna om går de två inriktningarna på Björknäsgymnasiet i Boden har totalt femton veckor APL, arbetsplatsförlagt lärande. Nu ska utbildningen knytas närmare branschen.

– I slutet av utbildningen har de sju veckor APL, bland annat för att de ska få in en fot i arbetslivet innan de går ut, säger Kenneth Vinblad von Walter, programsamordnare.

Skolinspektionens utredare valde ut 19 yrkesgymnasier i Sverige som de besökte tidigare i år för att göra en kvalitetsgranskning av APL. Ett av dem var Björknäsgymnasiet, restaurang- och livsmedelsprogrammet. Där finns även en ny inriktning, FAR, färskvaror, delikatess och catering.

Granskningen handlade om arbetslivsanknytning, framförallt i APL, samt hur samverkan med branschen såg ut i programråden.

– De var här och intervjuade representanter från näringslivet, handledare, personal på skolan och elever. De tyckte att vår verksamhet fungerade bra och att det fanns tre punkter som de ville att vi skulle tydliggöra i APL:en, säger Kenneth Vinblad von Walter.

Vid granskningen i Boden fann Skolinspektionen några utvecklingsområden. Inspektionen efterlyste bättre fungerande programråd, kontinuerlig uppföljning av relevansen av kurser, en beskrivning av hur de möter elevernas och branschens behov. Det behövde också bli tydligare för handledare på arbetsplatsen och eleverna vilka moment som ska ingå i APL:en och det ska också bli tydligare hur praktiken vägs in i bedömningen och betygssättningen av elevernas kunskaper.

– Vi hade redan börjat med att arbete med en del av de här frågorna och sedan vi fick de här synpunkterna har vi fortsatt arbetet.

Kenneth Vinblad von Walter berättar att det tidigare har varit svårt att få igång ett bra samarbete med branschen i programrådet, som ska vara ett verktyg för att anpassa utbildningen till arbetslivet.

– Men nu har vi både folk från restaurangbranschen, storkök, butiker och även facken, säger han.

Enligt Kenneth Vinblad von Walter får de flesta som går ut de här utbildningarna arbete efter utbildningen.

Ett svar på hur arbetet med de punkter som Skolverket tagit upp såg ut skulle vara inskickat senast den 11 oktober. Det skulle innehålla en beskrivning av hur ansvariga planerade att lägga upp utvecklingsarbetet. Det är gjort. Senast den 11 april 2017 ska det finnas en redovisning för vad som genomförts och vad som planerats utifrån Skolverkets synpunkter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om