Så ska tillverkningen gå till – samma modell som i USA

Norra Svartbyn vann jätteetableringen tack vare stora ytor, närhet till det nationella stamnätet och Luleälven. Samt möjligheten att bygga högt.

"Vi räknar med byggstart under nästa år" säger Maria Persson-Gulda, teknisk direktör på H2 Green Steel.

"Vi räknar med byggstart under nästa år" säger Maria Persson-Gulda, teknisk direktör på H2 Green Steel.

Foto: H2 Green steel

Boden2021-02-23 18:59

H2 Green Steels kommande etablering på industriområdet i Norra Svartbyn kommer att kräva stora mängder elström. Närheten till det nationella stamnätet och ställverket var en av flera avgörande faktorer vid valet av plats.

– Vi ska sätta upp vår egen elektrolys, vi kommer att köra egen produktion av vätgas, säger Maria Persson-Gulda, teknisk direktör på H2 Green Steel.

Produktionen av vätgas genom elektrolys av vanligt vatten kräver stora mängder elström, tillgång till vatten och stora ytor. När stålproduktionen är fullt utbyggd till fem miljoner ton år 2030 kommer H2 Green Steel att behöva tolv terawattimmar elström. Som jämförelse kan nämnas att Sveriges totala elförbrukning ligger på cirka 140 terawattimmar på ett år. 

På det 500 hektar stora området ska företaget bygga upp en integrerad produktionsanläggning, från vätgastillverkning till tillverkning av galvaniserad tunnplåt. I likhet med Hybrits planerade demonstrationsanläggning kommer det att krävas ett högt DRI-torn.

DRI-tornet på industriområdet i Norra Svartbyn kommer att bli cirka 130-140 meter högt säger Maria Persson-Gulda. Försvarsmakten har motsatt sig att Hybrit Development skulle bygga ett 200 meter högt torn på Svartön i Luleå, med motiveringen att det skadar riksintresset för totalförsvaret.

– Det är också en anledning till att vi valde Boden, säger Maria Persson-Gulda. 

Har ni kollat med Försvarsmakten?

– Det skulle jag inte vilja kommentera, vilka dialoger vi har haft med Försvarsmakten, säger hon.

Produktionen kommer att ske i ett löpande flöde, till skillnad från ståltillverkningen vid SSAB där ämnen kyls ned, transporteras och sedan hettas upp igen för att färdigställas till slutlig produkt. H2 Green Steel kommer att bygga en typ av ministålverk som används i USA.

– Vi kommer först och främst att fokusera på tunnplåt, med både varm- och kallvalsning samt galvaniserad plåt, säger Maria Persson-Gulda.

H2 Green Steel har som mål att starta produktion 2024. 

– Vi räknar med byggstart under nästa år, säger Maria Persson-Gulda. 

Kraftförsörjningen och tiden det tar att få nödvändiga tillstånd på plats beskrivs som kritiska nyckelfrågor för etableringen.

Än så länge har bolaget varken avtal med någon kraftproducent eller någon järnmalmsleverantör. LKAB producerar järnmalmspellets, vilket inte Kaunis Iron gör i dagsläget. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!