Norra och södra Bredåker, Hundsjö-Flåsjön, Häggan-Ubbyn, Lombäcken, Mockträsk, Norra Gunnarsbyn, Rasmyran, Råbäcken-Bjässmoran, Sävastnäs och Valvträsk – alla får nu erbjudande om att ansluta sig med fiber i Bodens fjärde etapp av bredbandsutbyggnaden.
För varje enskilt hushåll kommer det att kosta 22000 kronor i anslutningsavgift.
Många har väntat i flera år på möjligheten.
– Vi hade ett möte om att dra in fiber för fyra år sedan, men det rann ut i sanden. Det var för få som ville teckna sig, berättar Göran Samuelsson i Övrebodarna.
Den här gången hoppas han att det går vägen. Han anser att det är en förutsättning om landsbygden ska leva. Deras mobila internet är svajigt i byn idag. Det går att prata i mobiltelefon, men inte se film, konstaterar han.
– Kommunen har ju klarlagt att den här sidan av Boden ska bli ett utvecklingsområde och har man de planerna borde man se till att vi får fiber. Ska du starta ett företag i byn vill du kunna använda de saker som övriga i samhället kan, annars är du inte intresserad av att starta företag här.
Jonny Hallman i Valvträsk instämmer. Även han gjorde en intresseanmälan förra gången när det inte blev något.
– Vi känner oss ganska åsidosatta. Vi är en liten by men vi står i framkant och har mycket arrangemang. Det är ett populärt utflyktsmål och folk flyttar hit.
Det finns två större företag som är i behov av en bra uppkoppling, berättar han.
– Det ska ju inte vara så att de måste gå och ställa sig i vissa hörn på tomten eller i fastigheten för att kunna prata i mobiltelefon. Hemma hos mig är täckningen också dålig och blir bara sämre och sämre.
Jonny Hallman tycker att det pratas mycket om att det ska ske satsningar på landsbygden men det leder sällan någonstans.
– Det är mycket snack men ingen verkstad. Ändå betalar ju vi skatt som alla andra och ska väl ha lika stor rätt att ta del av välfärden? Men det får vi inte. Se bara på vägarna – det är med risk att köra sönder bilen som du far till stan.
Senaste gången det var på tapeten med bredbandsutbyggnad i Boden var det Telia som hade vunnit upphandlingen. Nu är det lokala Bodens stadsnät som vunnit och ska göra ett nytt försök.
Bert-Erik Vestermark, Bodens kommun, som arbetat med frågan sedan 2013, är hoppfull.
– Vi tror att det kommer att lyckas bättre att få tillräckligt med intresserade som vill ansluta sig, eftersom det är ett lokalt företag.
Orsaken till att det krävs att 77 procent av permanentboende hushåll anmäler sig i en by är att det är förutsättningen för att få EU-stöd på 70 procent.
– Annars blir det inga pengar och då kan vi inte bygga.
Idag har de flesta ute på landsbygden anslutning genom ADSL via telefonjacket.
Men kopparnätet läggs ner inom ett antal år och det är redan jättedålig mobiltäckning ute i många av byarna, så det här är viktigt, säger Bert-Erik Vestermark.
Fiber är en driftssäker teknik som är okänslig för väder och vind, understryker han.
Men 22 000 kronor är kanske mycket att betala för många – tror du att folk har råd?
– Det kan ju tyckas mycket, men det är en framtidsinvestering. Ska man kunna jobba hemifrån och ska företagen överleva så måste man få bredband ute i byarna.
Andreas Westerlund, Bodens Stadsnät, berättar att de just nu håller på med utskick om erbjudandet.
– Vi hoppas få ut dem innan oktober är slut, säger han.