Så gör andra kommunalråd: "Mest kör jag egen bil"

Tidigare toppolitiker i Boden har haft en helt annat syn på hur man kan använda kommunens poolbilar än vad Claes Nordmark har. Det samma gäller Luleås kommunalråd Carina Sammeli.
– Mest åker jag med min egen bil, säger hon.

Carina Sammeli, kommunalråd i Luleå, brukar mest köra sin egen bil i jobbet.

Carina Sammeli, kommunalråd i Luleå, brukar mest köra sin egen bil i jobbet.

Foto: Ulrika Vallgårda

Boden2025-03-10 09:00

Som Kuriren berättat i en tidigare artikel har Claes Nordmark kört hem med kommunens poolbil 250 gånger det senaste året och ibland låtit den stå hemma över natten. Många gånger har han även kört hem till sina föräldrar. Hans förklaring är att han har jour och måste vara i beredskap och han menar därmed att han följer kommunens policy för bilpoolsbilar. 

undefined
Kommunalrådet Claes Nordmark i Boden.

Bodens tidigare kommunalråd Inge Andersson, som på den tiden var socialdemokrat, men sedan var med och startade Bodenalternativet, säger sig inte känna till några specialrutiner för ett kommunalråds bilanvändande.

– Det är ju det sunda förnuftet som gäller, inte behöver man ha något regelverk för det, säger han.

undefined
Bodens tidigare kommunalråd Inge Andersson använde ytterst sällan kommunens poolbilar.

Medan han var kommunalråd åren 2015 till 2018 bodde han i Niemisel och pendlade till jobbet.

– Det var så sällan jag var ute och åkte med kommunens bil, men de gånger det hände var det tillsammans med Mats Berg. Vi var till Piteå någon gång och till Umeå någon gång. Högst fem gånger på fyra år. Vad skulle jag annars ha poolbilen till?

Hade du någon annan tjänstebil?

– Nej, jag åkte in till jobbet varje dag med min egen bil. Om jag skulle köra inom stan eller till Luleå tog jag min egen bil och då fick man reseersättning. Men det var inte ofta.

Han känner igen sig i situationen att man jobbar 80 timmar i veckan som kommunalråd.

– Det gjorde jag också. Egentligen jobbar man ju dygnet runt, minns Inge Andersson.

Ännu längre tillbaka var Torbjörn Lidberg, också socialdemokrat, kommunalråd i Boden.

– Det fanns en avdelning för poolbilar då och jag upplevde att det var väldigt välskött. Ibland körde jag en bil till Luleå, Skellefteå, Umeå eller Haparanda över dagen. Någon enstaka gång tog jag hem den över natten när det blev sena möten, men det går nog att räkna på händernas fingrar under de fyra år jag satt.

undefined
Kommunalrådet Torbjörn Lidberg körde sällan med kommunens poolbilar. Han hyrde en parkeringsplats för sin privata bil utanför Stadshuset.

Annars körde han alltid sin egen bil till och från jobbet.

– Jag parkerade på en parkeringsplats som jag fick hyra och så använde jag poolbilarna i tjänsten.

Kuriren har även frågat Luleås kommunalråd Carina Sammeli, socialdemokrat, hur hon använder Luleå kommuns poolbilar.

– Poolbilarna använder jag kanske två, tre gånger per år. När jag lämnar kommunen och kör till Umeå eller Sundsvall hyr vi vanligtvis bil. Inom kommunen åker jag mest med min egen bil och då brukar jag inte ens ta ut milersättning. 

undefined
Carina Sammeli, kommunalråd i Luleå, brukar mest köra sin egen bil i jobbet.

Har du inte rätt till milersättning?

– Jo, men det tror jag. Jag har aldrig provat.

Hur kommer det sig att du inte nyttjar poolbilarna mer?

– Jag tycker det är enklast att använda min egen bil och majoriteten av resorna gör jag ju inom Luleå, till Råneå, Antnäs eller ibland Boden. Inte så mycket längre än så.

Har du tagit hem någon poolibl över natten?

– Nej, det tror jag inte. Däremot om jag till exempel ska vara i Umeå klockan åtta brukar hyrbilsfirman leverera bilen hemma hos mig kvällen innan.

undefined
Ingela Arngren, personalchef i Bodens kommun, är osäker på vilka regler som gäller för kommunalrådets användande av kommunens bilar.

Bodens personalchef Ingela Arngren är osäker på vilka regler som gäller för toppolitikerna i Boden, men har förståelse för att ett kommunalråd kan behöva köra hem med kommunens bil ibland för att underlätta livet.

– Riktlinjen vi har är skriven för ett anställningsförhållande, för våra medarbetare. Exakt hur det är reglerat för våra kommunalråd, det måste jag få återkomma om, men de jobbar ju i princip 24-7, så jag kan förstå att de behöver underlätta livet.

Finns det något nedskrivet om detta?

– När det gäller politiker vet jag inte, jag har inte fått den frågan innan. 

Generellt tycker hon det är positivt att kommunalrådet kör kommunens bilar eftersom de är miljövänliga.

Slutligen har Kuriren tagit reda på vilka regler som Skatteverket tillämpar när det gäller bilförmån.

"Om du får använda din arbetsgivares bil privat är det en förmån som du oftast måste betala skatt för. Ett exempel på privat användande är om du använder bilen för resor till och från ditt arbete."

Skatteverket svarar också på frågan om när det ska räknas som en bilförmån:

"Om du använder arbetsgivarens bil för privata resor mer än 100 mil eller vid mer än tio tillfällen per år så blir det en bilförmån som du ska beskattas för. För att du ska kunna visa att du inte har använt bilen privat bör du ha en körjournal och noggrant anteckna alla resor, både privata och i tjänsten."

Och vad gäller drivmedel:

"Om din arbetsgivare betalar drivmedlet för dina privata resor så blir det en drivmedelsförmån som du ska betala skatt för. Det gäller alla typer av drivmedel, även till exempel biogas, etanol och el. En drivmedelsförmån räknas separat utöver bilförmånsvärdet."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!