Så får man till den goda arbetsplatsen

Seminariet Den goda arbetsplatsen hölls på torsdagen i Boden.Cecilia Hjelte, beteendevetare, berättade hur en arbetsgrupp kan utvecklas.Från trevande till elitmässig.

GRUPPUTVECKLING. Cecilia Hjelte, beteendevetare och organisationskonsult, föreläste om utveckling av arbetsgrupper under seminariet Den goda arbetsplatsen.Foto: Håkan Zerpe

GRUPPUTVECKLING. Cecilia Hjelte, beteendevetare och organisationskonsult, föreläste om utveckling av arbetsgrupper under seminariet Den goda arbetsplatsen.Foto: Håkan Zerpe

Foto: Håkan Zerpe

Boden2012-12-07 06:00

Cecilia Hjelte är organisationskonsult med Luleå som bas.

Den modell hon berättade om baseras på Susan Wheelans forskning. Hon är före detta amerikansk psykologiprofessor. En arbetsgrupps utveckling kan delas in i fyra steg.

Omogen
■ Steg 1. Den nybildade gruppen är omogen, beroende av en formell ledare. Deltagarna är artiga, försiktiga, trevliga. Konflikter tas inte gärna. Ingen tydlig struktur finns vad som ska göras.

■ Steg 2 i utvecklingen. Ifrågasättande börjar, främst av ledaren. De konflikter som är arbetsrelaterade är nödvändiga för gruppens utveckling och går att lösa.

■ Steg 3. Färre konflikter uppstår och kan hanteras. Gruppen blir mer likformig och ser över sin struktur, exempelvis mötestider, arbetssätt, normer och spelregler. Mer öppen kommunikation.

■ Steg 4. Gruppen har mognat och går som tåget mot målet, är närmast ett högpresterande team. Resurser och olikheter i gruppen tas till vara. Hit kan det ta åtta månader.

Cecilia Hjelte drog några exempel.

-  Forskning visar att arbetslag på akutmottagningar som låg högre i mognadsgrad hade lägre dödlighet på patienterna. Och lärare som var med i en steg 3-4-grupp hade elever med bättre resultat.

-  För mig blir det litet av hm ... Om jag ska välja förskola skulle jag vilja fråga: Hur har ni det i arbetsgruppen?

Kanske tillhör 25 procent av arbetsgrupperna i arbetslivet steg 4. Men alla grupper i exempelvis Bodens kommun behöver inte sträva mot steg 4.

-  Det är fel sätt att använda modellen på. Däremot kan den användas som termometer. I arbetsgruppen kan vi tillsammans se på den här modellen och fundera på vad vi kan göra för att vara produktiva och hur vi ska utvecklas.

Bakom seminariet om arbetsmiljö stod Bodens kommun i samarbete med Norrbottens läns landsting, Försvarsmakten och Luleå tekniska universitet. 296 deltagare var anmälda, många från ovan nämnda.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!