Nästa vecka ska valstugorna ut på gågatan och då sparkar allt igång. Bodens socialdemokrater har en kommunlista på 66 namn som innehåller både förnyelse och erfarenhet med representation från både centralort och landsbygd.
– Det finns en stark känsla av framtidstro som förenar oss lokalt. Vi har värvat mycket nya medlemmar och kampanjen inleddes redan i februari. Det känns som det är liv och rörelse i Bodens socialdemokrater och nu tänker vi bara framåt, säger arbetarekommuns ordförande Sara Bruun.
Även kommunalrådskandidaten Claes Nordmark hyllar laget framför jaget i partiarbetet. S vill att Boden ska utveckla nya former för medborgardialogen som ger fler möjligheter att påverka liksom skapa ett medborgarkontor i Unbyn.
Partiets huvudfrågor inför valet är välfärd, trygghet och jobb.
– Boden ska ligga långt fram inom dessa områden. Därför går alltid investering i välfärden före skattesänkningar för vi ser att det finns behov att fylla, säger Nordmark.
Boden ska också få 30 000 invånare till 2025.
– Det kräver att vi bygger fler äldreboendeplatser, fler skolplatser men även investerar i ett samhälle som håller ihop och överbryggar klyftor, säger han.
Enligt Nordmark finns det väldigt många drivna entreprenörer inom besöksnäringen och allt fler besökare upptäcker allt det fina som finns att se och göra här.
– Det duger dock inte att Boden ligger på fjärde sista plats bland kommunerna i Norrbotten vad gäller investeringar i besöksnäringen, det visar på en oförståelse för besöksnäringens potential. Därför måste vi öka insatserna till besöksnäringen.
Socialdemokraterna menar att samverkan och dialogen mellan kommunen och besöksnäringen måste bli bättre.
– För att besöksnäringen ska växa och skapa fler jobb och mer tillväxt måste branschens förutsättningar förbättras. Vi måste även stärka marknadsföringen av destination Boden samt tydliggöra kommunens roll i besöksnäringens utveckling och säkerställa att kommunen tar sitt ansvar, säger Claes Nordmark.
Jobben är grunden för välfärden och välståndet och de flesta skapas i små eller medelstora företag.
– Vi ska fokusera på de traditionella näringarna men även på datahallar, hästnäringen, turismen och de digitala och kreativa näringarna. Där ser vi att det finns möjlighet att flytta fram positionerna.
Ser man på kulturen så har man också under flera års tid pratat om att tillföra medel för att modernisera Saga.
– Det är viktigt att det genomförs så man kan använda den plattformen. Många ideella föreningar har inte haft råd om man själv måste betala hyran för att använda Folkets Hus trots att det finns just för att vara en plattform för föreningar. Då hamnar man i ett moment 22, säger Beatrice Öman.
Ett annat vallöfte är också att fullfölja planen på att renovera ishallen eller bygga en ny, beroende vad en upprustning går på och bygga ett nytt ridhus.
– Vi har ett nära samarbete med BIK Hockey.
Båda byggena utreds ju redan?– Visst det är många saker som blir utredda och det läggs förslag på. Men för att det ska bli verklighet så måste politiken ta beslut och tillskjuta medel och bestämma att det är viktigt och prioriterat. Det vill vi visa genom att vi tar med dessa byggen som våra vallöften, säger Sara Bruun.