Ett 60-tal personer, både privatpersoner och representanter från ideella föreningar, Migrationsverket, kommunen och Björknäs hälsocentral deltog i mötet som Svenskan kyrkan hade kallat till för att utbyta information om vilka behov som finns och för att kunna samordna insatserna.
– Vi ser att det finns ett stort engagemang, säger Richard Fjällström, diakon.
De som ville fick fylla i en lapp med vad de kan bidra med – alltifrån att skänka kläder, hygienartiklar, leksaker, baka fikabröd eller passa barn till att ställa upp med språkträning, tolka eller erbjuda boende.
– Vi ska ta reda på vilka som vill hjälpa till och vilka kompetenser de har och sammanställa det, så att vi kan lotsa dem till rätt ställe. Sedan ska vi bjuda in till en ny träff.
Richard Fjällström berättar att det finns en lång erfarenhet av att ta emot människor på flykt i Boden.
– Här finns även människor från andra länder som kommit till Boden och behöver stöd. En påminnelse till oss alla är att vi hjälper alla människor på lika villkor, även om behovet just nu kanske är extra stort bland ukrainarna.
Ann-Kristin Sjökvist från Migrationsverket konstaterade att det idag finns drygt 1 000 boendeplaster för asylsökande i Boden, men att dessa i stort sett är fyllda.
– Det finns inga färdiga prognoser över hur många som kommer att komma, men det är en väldigt allvarlig situation.
Ida Söderholm och Linnea Nguyen är med i välgörenhetsorganisationen Lady Circle och kom till träffen för att de vill komma i kontakt med kvinnor från Ukraina för att umgås, prata och vara ett socialt stöd.
– Vi vill höra vad de är behov av och vad kan vi göra, säger Ida Söderholm.
De är båda starkt berörda av situationen.
– Det är jättehemskt det som händer i världen. Jag är själv mamma till fyra barn och har blivit väldigt påverkad, säger Linnea Nguyen.
Även Maria Nordmark och Annika Lindman har kommit för att de vill ställa upp för ukrainarna.
– Jag är redan stödfamilj för iranska flyktingar och nu även för ukrainska. Jag brinner för människor som är på flykt. Min mamma och hennes mamma och syskon tog emot krigsbarn från andra världskriget från Finland, så vi är uppfostrade med att vi hjälper varandra, säger Maria Nordmark.
– Jag känner för de här ukrainska flyktingarna. De är som våra systrar och bröder. Jag kan också tänka mig att bli stödfamilj, säger Annika Lindman.