Rötterna är viktiga
Intresset för släktforskning är stort i Boden, även bland skolungdomar. Det uppger Björn Fredriksson, Boden-Överluleå forskarförening. Orsaken är framför allt en, menar han. - Jag säger bara en sak: Rötter. Det är på riktigt.
Det finns olika vägar att gå när man vill söka information om sina rötter. Datorer och internet har förenklat sökandet efter information en hel del. Där används något som heter Genline. Annars kan man söka i myndigheten SVAR:s, Svensk arkiv i Ramseles, register. Där finns uppgifter om födda, vigda och döda och så kallade husförhörslängder. Med hjälp av dessa källor kan man söka så långt tillbaka i tiden som från 1686. Det går att hitta uppgifter från ännu längre tillbaka, men då blir det mer komplicerat. Med hjälp av kyrkans räkenskapsböcker går det att se vem som betalat dopkostnader för barn och på så sätt hitta uppgifter om sina förfäder. - Men då ska man också kunna läsa 1500- och 1600-talstexter, säger Björn Fredriksson. Och det är minsann inte lätt. Berthill Munkestam visar kopierade sidor ur en av dessa böcker och för ett otränat öga är det nästan omöjligt att se vad som står där. Uppgifterna från kyrkoböckerna bildar själva skelettet i släktforskningen, men för att få veta mer om sina förfäders liv krävs det även att man tar del av exempelvis domböcker. Och det är det som många släktforskare stupar på eftersom dessa kan vara mycket svårlästa. Till Vatikanen
Med böckernas hjälp kan man hitta uppgifter om släktingar från mitten av 1500-talet ungefär. Har man dessutom adel eller präster i släkten kan man i princip komma hur långt tillbaka i tiden som helst, enligt Björn Fredriksson. Själv har han kommit så långt tillbaka som till 900-talet. - Till slut kommer man till Vatikanen, där finns arkiv från tiden då Sverige blev kristet. Latinet är också lättare att läsa. Men man ska börja på 1900-talet och inte rusa i väg för snabbt, säger han och skrattar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!