Under tillsynen noterades flera högar med avfall som inte skulle ha lagts i deponin för icke-avfall. Varje avfall som ska deponeras ska alltid okulärbesiktas vid avlastning och eventuella avvikelser ska dokumenteras i en avvikelserapport samt meddelas till avfallslämnare och arbetsledning, skriver inspektörerna i rapporten Av deponiplanen framgår också att gips ska läggas på avskild plats i deponicellen.
Vid tillsynen för ickefarligt avfall noterades en stor andel blandat bygg- och rivningsavfall, mestadels spån, träavfall, plastsäckar och mindre andel isolering. I norra delen av cellens långsida tenderade också avfallet mer och mer att utgöras av betong, keramik, glas, dvs inert avfall men även isolering, plast och träavfall.
Vid inspektionen medgav ansvarige att dessa högar med avfall inte borde ha lagts i deponin utan körts in som blandat avfall istället. När det gäller slaktavfallet som lämnas på Brändkläppen finns inget tillstånd för den förvaringen sedan 2009. Sluttäckningen av avslutade deponiområden har inte heller följts efter 2008.
Nämnden kommer nu kalla tekniska förvaltningen till ett möte för att komma vidare i tillsynsärendet. Man anser att det krävs stora förbättringar i dokumentationen samt även kontrollen så gällande krav och lagar efterlevs. Nämnden kommer därför att förelägga tekniska förvaltningen att inkomma med en åtgärdsplan inklusive uppdaterade rutiner för mottagning vid deponi av icke-farligt avfall.
Man kommer dessutom att begära in en redogörelse för de åtgärder som vidtogs gällande omhändertagande av de avfallshögar som noterades i deponicellen.
– Vi gör inspektioner några gånger per år. Bristerna är redovisade i rapporten och till dem är det kopplat tre förelägganden som gått ut till tekniska förvaltningen med olika redovisningstider. När det gäller slaktavfallet så har vi fått in ett svar redan att man kommer att sluta ta emot det. Tekniska förvaltningen ska informera medborgarna om det också, säger Lars Wiklund, miljö- och byggchef.
Henrik Östberg, är ansvarig chef för Brändkläppen på tekniska förvaltningen. Han deltog också vid tillsynen.
– Jag tycker att jag sagt hur det såg ut den aktuella dagen men inspektörerna har bildat sig en egen uppfattning med att det var feltippade lass och så vidare.
Så inspektörerna har fel?
– Jag säger att vi hade några lass och att vi den aktuella dagen inte kollat lassen som var tippade. Men det var inga problem. Leverantören hade klassat det som deponi. Vi ansåg att det inte höll måttet att lägga på deponi så vi körde lassen sedan till osorterat avfall. Sedan har vi sorterat och plockat ut de felaktiga fraktionerna, säger Östberg.
Ingår det inte i era rutiner att kolla lassen före tippning?
– Vi fångade ju upp det när vi såg det och hanterade materialet efter våran egenkontroll. Ingen skugga ska falla på att det är felaktigt hanterat, tvärtom.
Ni har ändå fått tre föreläggande?
– Ja, det har vi fått. När det gäller slaktavfallet så har vi undersökt möjligheten och tagit in priser från svensk lantbruksservice. Sedan har vi skrivit svar på föreläggande och gjort en avvikelserapport. Åtgärdsplanen har vi på oss till slutet av januari 2021.