Röjavdrag föreslås för skogsägare

Rot och Rut. Nu föreslås ett Röjavdrag. Röjningsberget i skogen måste minskas, anser Håkan Molin, Handelsbanken.

RÖJAVDRAG I SKOGEN. Rut och Rot. Varför inte ett röjavdrag, föreslår Håkan Molin,  Handelsbanken Skog och Lantbruk. Norra Skogsägarnas ordförande Tomas Mörtsell gör tummen upp.

RÖJAVDRAG I SKOGEN. Rut och Rot. Varför inte ett röjavdrag, föreslår Håkan Molin, Handelsbanken Skog och Lantbruk. Norra Skogsägarnas ordförande Tomas Mörtsell gör tummen upp.

Foto: Håkan Zerpe

Boden2010-09-09 06:00
Håkan Molin är affärsområdeschef för Skog och Lantbruk i banken. Han påpekar att kravet på röjning av ungskog slopades i skogsvårdslagen 1994."Sedan dess har röjningen minskat och i dag uppskattar Skogsstyrelsen att det akuta röjningbehovet har ökat till hisnande 1,2-1,3 miljoner hektar", skriver han i bankens tidning Tillväxt.Utan intensifierad röjning ser Håkan Molin framför sig försämrad produktion i skogen och dyrare avverkningar. Han menar att ökad information till skogsägarna om läget inte ger tillräcklig effekt.En motsvarighet till rot- och rutavdragen skulle kunna göra susen i skogen, tror han. Privata skogsägare som anlitar en entreprenör för röjningen skulle kunna få rabatt på hälften av kostnaden direkt på fakturan, precis som för de andra avdragen.Fler arbetstillfällen och ökad aktivitet i glesbygden samt pengar till statskassan kan bli goda effekter av ett röjavdrag, hoppas Håkan Molin.Tomas Mörtsell, ordförande i Norra Skogsägarna, gör tummen upp för idén:-  Det kan vara ett vettigt förslag. Visst behövs röjning i de norrländska skogarna. Det har blivit bättre, men fortfarande har vi ett rejält röjningsberg. Förslaget har fått ett blandat mottagande hos politikerna.
Röjning av ungskog görs för att gynna trädstammar av god kvalité. Samt för att minska antal stammar så att kvarvarande träd utvecklar sina rotsystem och stammarna blir grövre. Källa: Tillväxt
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!