Rivning stoppas efter asbestlarm

Flera av varandra oberoende personer slog larm om att sanering av asbest inte skett före rivningen av husen i kvarteret Narcissen. Kommunen stoppade rivningsarbetet med omedelbar verkan.

"Blir det mycket damm måste man vattenbegjuta", säger Thomas Åström, projektchef på Bodens kommun.

"Blir det mycket damm måste man vattenbegjuta", säger Thomas Åström, projektchef på Bodens kommun.

Foto: PRIVAT

Boden2021-04-21 07:00

Flera personer kontaktade under tisdag förmiddag oss och förklarade att de uppgifter kommunen lämnat avseende arbetet med sanering och rivning av husen var felaktiga. De skickade bilder och sa samma sak, att det av dem tydligt framgår att det finns kvar eternitkanaler och blåbetong i det första huset som delvis är rivet. Enligt dem innehåller eternitkanalerna asbest och blåbetongen radon.

Personerna sa även att entreprenören inte följt kommunens krav på vattenbegjutning i samband med rivningsarbetet och att dammet från rivningsmassorna med asbest därmed är en fara för närboende och förbipasserande.

Vi kontaktade Thomas Åström, projektchef på Bodens kommun, och skickade även ett par av de bilder som kommit till redaktionen.

– Vi har också fått signaler om att allt kanske inte har gått rätt till. Jag är den som är ansvarig från kommunen. Sedan har vi en rivningsledare och en kontrollansvarig, som kan mer om rivningar och saneringar än vad jag kan. Även han har fått de här signalerna. Så vi bestämde att de får stoppa rivningen. För det här måste vi kontrollera.

Han förklarar, att de nu ställt krav på entreprenören att de måste visa dokumentationen, som finns på vad de har sanerat.

– Vi måste värdera det här och själva bilda oss en uppfattning. Vi ska ha en träff med entreprenören i morgon (läs onsdag reds.anm.). Då ska de plocka fram den dokumentationen, som visar på att de har sanerat.

Kan du värdera bilden som ska visa eternitkanaler?

– Jag har inte tittat så noggrant på den. Det är möjligt, men jag har svårt att värdera den. Vi ska säkerställa att de har sanerat, för som jag sa tidigare så är sanering av asbest en väl reglerad procedur.

Kommer ni göra någon anmälan till Arbetsmiljöverket, som är en oberoende kontrollinstans?

– Vi kan inte göra en anmälan när vi inte riktigt vet vad som hänt. Vi måste först värdera det här. Vi har gjort en upphandling och vi måste nu se till att de uppfyller det åtagande de har tagit på sig, säger Thomas Åström.

 Han påpekar, att det finns olika sätt att göra saker på, men att entreprenören ändå måste förhålla sig till de regler som finns.

Thomas Åström säger, att de ställt krav på att entreprenören ska dammskydda och vattenbegjuta om det blir för mycket damm.

– Jag har sett att det står en tankbil där, men jag är ju inte ute på den arbetsplatsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!