Rivningen ger plats för nya hus i centrum.
Jonas Johansson, avdelningschef fastigheter på Bodens kommun, förklarar att husen är inventerade, sanerade och därefter tömda.
– Det är standardförfarande och nu rivs de. Det är ganska gamla och slitna kåkar.
Thomas Åström, projektchef på Bodens kommun, förklarar att inventering görs innan kommunen upphandlade rivningen, som genomförs av Jekab.
Han läser inventeringen. Av den framgår bland annat att det fanns asbest i flänspackningar, i två oljepannor, rörisoleringar och golvmattor, bly i batterier och rörskarvar, koppar, pcb halogener i fogskum i fönster och dörrar, köldmedium i kylskåp, impregnerat trä, kvicksilver i lysrör och termometrar, olja – och tjäravfall, pcb i lysrörskondensatorer, radioaktivt avfall i brandvarnare och blåbetong.
– Man inventerar hela byggnaden. Sedan sanerar rivningsentreprenören. Det sker innan man river, säger Thomas Åström och tillägger att det är entreprenören, som ansvarar för att ta hand om rivningsmaterialet.
Han tycker inte, att det finns anledning till oro och förklarar att sanering av asbest är reglerat med Arbetsmiljöverket.
– De som sanerar asbest gör det enligt ett visst sätt. Det är en väl reglerad procedur.
Det har även framförts oro att före detta tandläkarvillan ska rivas. Det finns inga beslut om det. Tvärtom har man från kommunens sida tidigare uppgivit att den ska bevaras.