Risk för prostitution under stålverksbygget i Boden

När flera tusen personer kommer för att bygga nya stålverket i Boden ökar risken för sexköp. H2 Green Steel, polisen, Kvinnojouren och flera andra aktörer gör nu gemensam sak för att förebygga prostitution och människohandel.

Mathias Strandberg från polisen i Luleå berättar hur man inom polisen arbetar för att ta fast sexköpare.

Mathias Strandberg från polisen i Luleå berättar hur man inom polisen arbetar för att ta fast sexköpare.

Foto: Ulrika Vallgårda

Boden2024-05-07 19:08

Kvinnojouren i Boden bjöd på tisdagen in chefer och personal inom lokalvård, hotell, taxi samt civilsamhälle till en utbildningsdag i Boden Business Park.

– Vi känner just nu en oro för ökad prostitution och människohandel i Norrbotten, säger Elin Häggström på Kvinnojouren.

Anledningen till oron är inte minst den pågående industrisatsningen.

– Det är mycket människor som kommer att vara i rörelse i kommunen framöver, bland annat utifrån den gröna omställningen och vi behöver inte titta längre bort än på Skellefteå för att se hur etableringen av Northvolt medförde en ökad prostitution och människohandel, säger hon.

undefined
Elin Häggström från Kvinnojouren i Boden är oroad över att prostitutionen och människohandeln kommer att öka i kommunen framöver.

Boden som är en mottagningskommun för flyktingar är extra utsatt, menar hon, samtidigt som den alltmer utbredda gängkriminaliteten i Sverige generellt ökar risken för sexuellt våld bland unga.

Dessutom finns en ny inkörsport till prostitution kallad sugardating, som inte heller Norrbotten är förskonad från.

Polisen Mathias Strandberg berättade under dagen om Krimjourens arbete mot sexhandeln i länet. Det handlar både om uppsökande verksamhet och spaningsarbete för att ta fast sexköpare. Att köpa sex är nämligen numera ett brott som kan leda till fängelse.

– Vi har också fått indikationerna från Skellefteå och vill på tårna i Boden, säger han.

Den vanligaste prostitutionen idag sker via Internet berättar han.

– Det är ofta tjejer som blir hitlurade från andra länder för att de tror att de ska jobba med något helt annat. De blir mottagna av landsmän som sätter dem i en lägenhet eller på ett boende. 

undefined
Mathias Strandberg från polisen i Luleå berättar hur man inom polisen arbetar för att ta fast sexköpare.

Sedan läggs bilder på kvinnorna ut på nätet. 

– Det finns menyer och pristabeller för allt mellan himmel och jord som de ställer upp på, man får förnedra dem hur som helst och själva har kvinnorna ingen aning om vad som ska hända, de kan inte svenska och ofta inte heller engelska. De lever väldigt utsatt och pengarna får de inte behålla mycket av.

En del reser runt i Sverige och stannar ett par dagar på varje ort där en marknad finns. På fly-in-fly-out-orter kan den vara väldigt lukrativ berättar han.

– Ni som jobbar på hotell: Var lite nyfikna och använd magkänslan när det kommer en kvinna från utlandet som ser förvirrad ut och varken pratar engelska eller svenska. Är det här en vanlig turist?

undefined
Ida-Linn Näzelius och Thomas Molén från H2 Green Steel berättar om hur stålbolaget vill bidra till att förebygga prostitution och människohandel.

Ida-Linn Näzelius, hållbarhetschef på H2 Green Steel, som också var en av de medverkande under dagen uppskattar Kvinnojourens initiativ.

– Det är jättetråkigt att behöva ta höjd för sådana här problem men samtidigt är det en del av den samhällsutvecklingen som vi ser överallt. Jag tänker att det bästa vi kan göra är att utbilda oss för att se vad vi kan göra för att hjälpa och stötta.

Många av bolagets anställda kommer från länder som inte har samma lagar som i Sverige, därför delar de i förebyggande syfte ut en information med en uppförandekod till alla nya anställda berättar hennes kollega Thomas Molén, säkerhetschef på H2GS. 

– Att det är otillåtet att köpa sexuella tjänster i Sverige är en viktig del i den informationen.

undefined
Eva Norlin, regionkoordinator mot prostitution, Sara Avander, länsstyrelsen, Mathias Strandberg, polisen, Ida-Linn Näzelius, hållbarhetschef vid H2 Green Steel, Elin Häggström, Kvinnojouren Boden och Thomas Molén, säkerhetschef vid H2 Green Steel, medverkade på en utbildning om prostitution och människohandel i Boden.

Andra åtgärder som H2GS har vidtagit är att man har öppnat ett visselblåsarsystem för att det ska vara möjligt att rapportera om det sker något oroväckande på arbetsplatsen –  och det är möjligt att göra anonymt. 

Man har också installerat ett system liknande ett virusskydd på de anställdas datorer som blockerar olämpliga sidor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!