Restaurangprogrammet får ny inriktning

Restaurangprogrammet får en ny inriktning mot handel. "Det blir det enda norr om Gävle", säger Kathrun Magito, rektor.

Nöjda. Kathrun Magito, rektor och lärarna Elisabeth Steen samt Catarina Wiklund ser fram emot att få börja med en ny inriktning på restaurangprogrammet mot butiksförsäljning. "Vi har gjort en marknadsundersökning som visar att det finns ett behov av det", säger de.

Nöjda. Kathrun Magito, rektor och lärarna Elisabeth Steen samt Catarina Wiklund ser fram emot att få börja med en ny inriktning på restaurangprogrammet mot butiksförsäljning. "Vi har gjort en marknadsundersökning som visar att det finns ett behov av det", säger de.

Foto: Karin Sjöberg

Boden2015-06-03 16:30

Samtidigt kommer affären där mat och bakverk som eleverna gjort bli en butik som ska hålla öppet mer än tidigare.

Det heter egentligen restaurang - och livsmedelsprogrammet och finns på Björknäsgymnasiet i Boden. Nu finns det planer på att skapa ytterligare en inriktning mot butiksförsäljning inom färskvaror, delikatesser och catering.

– Den ska starta hösten 2016. Eftersom vi inte har något handelsprogram här så passar det bra, säger Kathrun Magito.

Det är lärarna Elisabeth Steen och Catarina Wiklund som har tagit fram underlaget till förändringen.

–  Vi har haft kontakt med branschen och de är lyriska. De får tillgång till välutbildad personal, säger de.

Tanken är att eleverna som väljer den här inriktningen ska gå kurser där de kan stå i skolans butik.

– I dag har vi öppet då och då och vi skickar ut epost på skolan om det, men nu ska eleverna även få arbeta med marknadsföring, säger Kathrun Magito.

Praktiken ska eleverna kunna få i butiker, bagerier, kaféer eller på cateringföretag.

– Meningen är att eleverna ska vara anställningsbara när de gått utbildningen. De ska kunna stå i kassan och känna igen alla de olika råvarorna och kunna komma med rekommendationer.

Utbildningen har redan idag kontakt med företag som gärna vill ta emot praktikanter.

Restaurang- och livsmedelsprogrammet är ett yrkesinriktat program.

– Men det är många som väljer att läsa in en högskolekompetens. I dag är det två tredjedelar av eleverna som planerar att göra det, säger Catarina Wiklund.

Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Finns på Björknäsgymnasiet i Boden.

Hösten 2016 utökas det med inriktning mot butiksförsäljning inom färskvaror, delikatesser och catering.

Den nya inriktningen öppnar augusti 2016. Eleverna gör val av kurser till årskurs 2.

I dag finns en liten butik där elevernas mat och bakverk finns till försäljning. Den ska utökas hösten 2016.

Det finns 32 platser på programmet, före sommarens andra val är det 15 som sökt till hösten.

Det finns även en restaurang där eleverna serverar och har lagat maten den heter Restaurang Viljan.

Alla elever kan välja att läsa in högskolebehörighet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!