Försök med pendeltåg avslutas i förtid

”Boden-pendeln”, har körts på försök sedan april 2019 men resenärerna har nobbat sträckan. Nu minskar Norrtåg avgångarna från tolv till åtta från och med den 15 augusti.

Norrtåg minskar avgångarna mellan Boden-Luleå.

Norrtåg minskar avgångarna mellan Boden-Luleå.

Foto: Andreas Walitalo

Boden2022-08-08 16:42

Orsaken till att så få valt att resa med pendeln bedöms vara flera men stationernas utformning, läge och spårkapacitet ses som särskilt avgörande.

Vi har en bristande punktlighet och med tanke på den tunga godstrafiken har vi inte tillgång till optimala tidtabeller. För att sträckan mellan Luleå och Boden ska vara så attraktiv som möjligt är dubbelspår en viktig pusselbit, sade Mats Aspemo, vd för RKM, regionala kollektivtrafikmyndigheten tidigare i år.

Något som Bodens kommunalråd Claes Nordmark, S, instämde i:

Jag ska erkänna, det har inte varit optimala tider som tågen har gått och det beror på att det är så oerhört trångt på sträckan

Under 2022 har resandet med Norrtåg ökat kraftigt med rekord i antal resenärer mellan Luleå, Boden och Umeå. Samtidigt har resandet mellan Luleå–Boden fortsatt varit svagt, skriver Norrtåg i ett pressmeddelande.

Norrtåg minskar därför antalet avgångar från dagens tolv till åtta i vardera riktningen från och med den 15 augusti.

Pendelavgångarna har haft cirka en till fem resenärer i snitt per tur under våren 2022.  I december ökar antalet turer till tio då ytterligare en tur mellan Luleå-Boden och Umeå införs.

Boden–Luleå pendeln hade 199 resande i juli 2022. Det är en minskning med 79 procent jämfört med 2021 och en minskning med 80 procent jämfört med 2019, enligt siffror från Norrtåg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!