Det berättar Ewa Olausson, rektor och verksamhetsutvecklare på Björknäsgymnasiet Boden.
– Undervisningen har gått otroligt mycket bättre än vi hade farhågor om. Men eleverna är less nu. De vill tillbaka till skolan, säger hon.
En tisdagsmorgon i mars fick personalen veta att de måste starta med distansundervisning dagen därpå.
– De första två, tre dagarna jobbade vi stenhårt för att få all teknik att fungera och för att få kontakt med alla elever. Sedan har det faktiskt flutit på bra. Det är jättetråkigt här utan eleverna, men det har ändå fungerat, säger hon.
Hur det är för gymnasieungdomarna varierar.
– För en del är det här katastrof på riktigt – de som inte vågar visa sig på bild i videofunktionen och som inte tar för sig.
För andra är det tvärtom ett lyft. De som har varit borta mycket, sjuka och kanske börjat bygga upp en social fobi kan plötsligt smita in på lektionerna igen, berättar hon.
– Så vi har elever som faktiskt kommer fram bättre nu, sådana som inte trivs i klassrummet med 30 andra.
Tack vare att de arbetade med en digital, Internetbaserad läroplattform, Microsoft Teams, så var det viktigaste verktyget redan etablerat i undervisningen.
– Det vi har gjort är att lära oss mer om den teknik vi använder sedan tidigare.
För någon vecka sedan hade Björknäsgymnasiet besök av Skolinspektionen. Förutom hur personalen tycker att själva distansundervisningen fungerar fick de frågor om hur de ser på betygssättningen och elevernas garanterade undervisningstid.
När det gäller de praktiska ämnena så gör de vissa undantag från distansundervisningen, exempelvis eleverna på transport som kan få träffa sin lärare för att träna på att köra lastbil.
De teoretiska ämnena är enklare att undervisa i på distans. Lärarna har genomgångar som vanligt. Flera av dem har också dokumentkameror kopplade till datorn, som gör att eleverna tydligt kan se vad läraren skriver på ett papper.
Eleverna i sin tur kan visa sina uppgifter via sin webbkamera.
Den garanterade undervisningstiden är inga problem att uppfylla – lärarna följer sitt vanliga schema med lektioner.
Utmaningarna handlar om andra saker.
– När någon har gjort en arbetsuppgift, hur vet du att det är just den eleven som gjort det? Om någon till exempel skriver en novell i klassrummet kan du ju som lärare se att det är eleven som skriver den. Det går inte nu.
Det finns program även för att göra prov i datorn på distans. Då stängs all tillgång till andra program av och läraren kan se eleven via webbkameran. Men ingen kan garantera att eleven inte sitter med mobilen bredvid i smyg och googlar fram svaren.
Självdisciplinen kan också vara svår för eleverna när de vanliga rutinerna försvinner, berättar hon. De har gått ut och försökt prata med eleverna om att det är viktigt med hålltider – att stiga upp på morgonen, äta frukost och gärna gå en promenad runt kvarteret innan de börjar.
– Men jag kan garantera att det är många elever som startar arbetet i sängen direkt efter att klockan har ringt och då är man nog inte riktigt vaken, säger hon och ler.
Ibland händer det att de inte får tag i en elev varken på chatten, på mejl eller telefon och då är de ganska maktlösa.
Vad gäller betygssättningen är hon trots allt inte så orolig.
– Jag tror inte att de generellt kommer få lägre betyg. Våra lärare är professionella och vana att sätta betyg. Men det är synd att de nationella proven är inställda.
Någon sommarskola är inte planerad.