Rekrytering satte sin prägel på Garnisonens dag

Många luckor finns att fylla inom Försvarsmakten.
Nytt till hösten är ett projekt tillsammans med Luleå tekniska universitet för utbildning av soldater.

KOM TILL OSS! David Ström, yrkesinformatör på I 19 och Louise Ekbom Isaksson, rekryteringskoordinator på I 19, gjorde sitt bästa för att locka intresserade till militäryrket.

KOM TILL OSS! David Ström, yrkesinformatör på I 19 och Louise Ekbom Isaksson, rekryteringskoordinator på I 19, gjorde sitt bästa för att locka intresserade till militäryrket.

Foto: Håkan Zerpe

Boden2013-06-03 06:00

Vädret kunde knappast ha varit bättre när fordon och 500 garnisonsanställda intog Kvarnängen på lördagsmorgonen.

Chefen för A 9, Artilleriregementet, Anders Callert, betonade i sitt öppningsanförande att all närvarande militär personal denna dag var rekryterare.

Arbetsgrupp

I 19:s David Ström, yrkesinformatör, och Louise Ekbom Isaksson, rekryteringskoordinator, var två av de som fanns tillhands för att berätta om fördelen med att välja militära banan. De tillhör en ny arbetsgrupp på regementet som ska syssla med åtgärder för att förbättra rekryteringen. Området är I 19 och Försvarsmakten i stort.

– Alla soldater är anställda och det kommer inte automatiskt några värnpliktiga längre, konstaterade David Ström.

Skolor

Rekryteringsläget ser olika ut inom Försvarsmaktens enheter.

– Men det behövs massor med kontinuerligt tjänstgörande och tidvis tjänstgörande. Därför vill vi ha många till den grundläggande militära utbildningen, GMU, förklarade David Ström.

Behålla

Många är intresserade av GMU.

– Utmaningen är att behålla dem och få dem att stanna kvar och arbeta som soldat, gärna i åtta år, poängterade Louise Ekbom Isaksson.

Nytt i höst blir samverkan med universitet. Formellt beslut väntas inom kort. Kontraktsanställda soldater, de som stannar flera år, får möjlighet att till viss del studera på arbetstid. 10 platser finns och studierna omfattar logistik.

Första året läser soldaten helt på fritiden med betalda läromedel. Längre fram erbjuds tio procent av studierna på arbetstid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om