Rekordkostnader för sjukhusvård

Antalet patienter som blir kvar på sjukhuset nådde rekordnivå under oktober. "Vårdtiderna blir kortare och behovet av kommunens insatser ökar ", säger Catharina Liljeholm, socialchef.

Dyrt. Kostnaden för färdigbehandlade patienter som inte kunde tas hem från Sunderby sjukhus till Bodens kommun nådde rekordnivåer för under oktober.

Dyrt. Kostnaden för färdigbehandlade patienter som inte kunde tas hem från Sunderby sjukhus till Bodens kommun nådde rekordnivåer för under oktober.

Foto: Karin Sjöberg

Boden2017-11-29 15:55

Antalet patienter som ligger kvar på sjukhus trots att de anses vara färdigbehandlade ökar för Bodens kommun. Kostnaden förutspås bli 16 miljoner kronor för 2017.

När patienterna ligger kvar på sjukhuset utan att kommunen kan ta emot dem tar regionen en avgift. Antalet kvarliggande patienter har legat högt under sommaren och hösten. Oktober blev en rekordmånad med flest dagar att betala för.

– Ofta kan vi inte ge det omvårdnads- och sjukvårdsbehov som de här patienterna har i deras hem, utan det behövs korttidsboende, säger Catharina Liljeholm.

Bodens kommun har strävat efter att så få färdigbehandlade patienter som möjligt ska bli kvar på sjukhuset.

För det behövs fler korttidsplatser.

– Vi har 35 korttidsplatser. De är till för färdigbehandlade patienter och de som har palliativ vård. Men problemet är att vi har 30 personer där som väntar på plats i äldreboende.

Det hade socialförvaltningen tänkt lösa genom att använda gamla lungkliniken till korttidsboende. Nu satte Arbetsmiljöverket stopp för det. Kravet var i huvudsak en ombyggnad av toaletterna.

Nu kommer lungkliniken trots allt att kortvarigt användas som evakueringsboende för dem som bor på Svedjebacka äldreboende, då det saneras mot vägglöss. Eftersom det är ett krisläge har det gått att göra ett undantag.

Socialförvaltningen uppger att trycket fortsätter att vara stort på platser för dem som ska lämna sjukhuset, men inte kan åka hem direkt.

Enligt socialnämndens rapport handlar det om patienter där det krävs allt mer hjälp och vård. "Gränsen mellan avancerad hälso- och sjukvård och rehabilitering har en tendens att förskjutas allt mer mot kommunen", står det bland annat.

– Nu undersöker vi möjligheterna att öppna två avdelningar i Harads. Där kan det bli upp till 19 platser, säger Catharina Liljeholm.

Regionen, som äger lungkliniken, utreder också vad en ombyggnad där skulle kosta.

Dessutom börjar en ny lag att gälla 1 januari 2018 som kräver än mer av kommunerna vad det gäller hälso- och sjukvård. Förberedelsetiden för kommunen minskar samtidigt från max fem dagar till tre. Utskrivning av patienter från sjukhus kan ske dygnet runt, vardag som helger.

– Det innebär att vi måste ha personal som kan ta emot dem. Vi tittar på det just nu, säger Catharina Liljeholm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!