Regionen behöver all vårdpersonal som finns tillgänglig och vill ta tillvara den kompetents som finns hos nyanlända. Tidigare har man även jobbat med att försöka hitta asylsökande med vårdutbildning för att starta processen tidigt, men nu koncentrerar man sig i första hand på dem som redan har fått uppehållstillstånd.
– Vi vet ju inte om de asylsökande får stanna kvar och de har en lång väg till legitimation och att lära sig språket, som är nyckeln. Därför fokuserar vi på dem som har fått tillstånd. Det är en lång väg ändå. Det är också från den kategorin förfrågningarna kommer säger Nina Ekbäck, HR-partner på Region Norrbotten.
Hon poängterar att det kan finnas nyanlända läkare i Norrbotten, som har kontaktat vårdinrättningar och själva ordnat med praktik och provtjänstgöring.
– De känner vi inte alltid till. Därför är det svårt att ge en exakt bild i hela regionen. Det viktiga som jag vill få fram är att de förfrågningar vi har fått har vi också kunnat tillgodose. Vi har 13 aktiviteter, som antingen pågår eller är genomförda med de här åtta läkarna.
Den vårdpersonal som HR verksamhetsstöd får kontakt med kommer oftast via arbetsförmedlingens etableringsprogram.
– Det vanligaste är att de först behöver språkpraktik. I och med den introduceras de också för det svenska sjukvårdssystemet, säger Nina Ekbäck.
Då får de inte utföra arbetsuppgifter utan går vid sidan om.
– Vi får också förfrågningar om praktik för att kunna förbereda sig inför exempelvis provtjänstgöring inom exempelvis allmänmedicin, som läkare med specialistkompetens inom andra område ska genomföra. Alla gör inte förberedande praktik det beror på hur socialstyrelsens beslut för varje individ ser ut.
Under provtjänstgöringen får personen ett särskilt förordnande så att hen får utföra sitt yrke.
Provtjänstgöringen kan ibland vara uppdelad mellan allmänmedicin och någon annan specialitet. Då måste tjänstgöringsperioderna synkroniseras, eftersom perioden ska vara sammanhängande. Därefter bedömer verksamheten individens kunskaper och skickar ett intyg till socialstyrelsen. Sedan kan den enskilde ansöka om svensk yrkeslegitimation.
Nina Ekbäck berättar att Socialstyrelsen numera beslutar om kunskapsprov och praktisk tjänstgöring istället för provtjänstgöring i ett försök att korta ned tiden det tar att få sin yrkeslegitimation.
Hur mycket ger det här arbetet som ni lägger ned?
– Det är svårt att utvärdera, det är många gånger långa processer. Borhan Kanbar är ett jättebra exempel. Han är röntgenläkare och inom Regionen ser man honom som en potentiell medarbetare. Jag tänker att det är en läkare som vi kommer att anställda. Vi har fler sådana goda exempel. Vi måste bereda plats och hjälpa dem på vägen, men det är ingen quick fix, säger Nina Ekbäck.
Parallellt med det här arbetet pågår utlandsrekrytering. Regionen har tillsammans med arbetsförmedlingen och Eures, det europeiska nätverket för rörlighet i arbetslivet, aktivt rekryterat från Grekland sedan 2015. Tandvården rekryterar också utländsk personal, bland annat från Portugal. De sköter det inom den egna divisionen.
Region Norrbotten kommer inte att åka till Grekland i höst och förmodligen inte heller nästa vår och ser över andra alternativ när det gäller utlandsrekrytering.
– Det är därför naturligt för oss att titta på till exempel Finland och vår kontakt på Eures har uppgivit att det från och med nu kommer att finnas möjligheter att annonsera via arbetsförmedlingen där, även när det gäller bristyrken. Det är viktigt för oss att följa Eures rekommendationer och arbeta på ett etiskt sätt med rekrytering, säger Nina Ekbäck.