Polisman i traktordrama: "Får kasta mig ner i diket"

Efter en våldsam natt, där ett antal polisers liv och hälsa ligger i potten: Nu ställs den man som stal en hjullastare och jagades utanför Boden inför rätta misstänkt för en rad brott. "Han visade total likgiltighet."

Hjullastaren som den 37-åringen spred skräck med utanför Boden satte han senare eld på den där julinatten.

Hjullastaren som den 37-åringen spred skräck med utanför Boden satte han senare eld på den där julinatten.

Foto: Polisen

Boden2022-08-16 16:02

Det är en av de poliser som deltog i insatsen som förklarar hur han ser på den 37-årige mannens agerande, den där julinatten.

Allting börjar med att flera polispatruller beordras till en adress efter att ett inbrottslarm löst ut. Det här blir starten på en flera timmar lång jakt på den bortflyende 37-åringen bakom ratten på den tolv ton tunga hjullastaren.

Vid tre tillfällen tvingas poliser kasta sig i skydd när 37-åringen rammar polisens fordon med traktorn.

En av poliserna vid insatsen uppger när han hörs att han inledningsvis försöker få stopp på mannens framfart genom att göra stopptecken, stående på vägen. 

Svaret från mannen blir gasen i botten.

– Jag får kasta mig ner i diket för att undgå att bli påkörd, säger polismannen.

När hjullastaren kör in i polisbilen befinner han sig en och en halv meter från fordonet, uppger polismannen. 37-åringe trycker sedan med hjullastarens kraft polisbilen bakåt tills han kan passera.

Men det stannar inte vid det.

En stund återvänder förövaren i hög hastighet, uppger polismannen. Då har han fällt ner en vägbom och ställt polisbilen i anslutning till den i ett försök att få stopp på 37-åringens framfart.

Han tvingas hoppa ur polisbilen och fly.

– Jag hinner cirka en meter när hjullastaren rammar polisfordonet och bommen. Det är helt uppenbart att han måste ha uppmärksammat att det fanns poliser i direkt anslutning till platsen.

Vid ytterligare ett tillfälle under de dramatiska timmarna tvingas en polis backa undan med sitt fordon för att inte träffas av den framrusande hjullastaren.

37-åringen åtalas nu för en rad brott. Efter att inledningsvis varit misstänkt för försök till mord, är rubriceringen nu tre fall av försök till grovt våld mot tjänsteman. 

Misstankar om mordbrand riktas också mot mannen efter att hjullastaren satts i brand.

Efter att den misstänkte gripits fyra timmar efter att den dramatiska jakten startat visar det sig att han är påverkad av amfetamin och det narkotiska preparatet alprazolam.

Ett skadeståndskrav från ett företag i Boden på totalt 331 500 kronor för den förstörda hjullastaren kommer också att framställas mot 37-åringen när det är dags i Luleå tingsrätt.

Den misstänkte erkänner ringa narkotikabrott. I övrigt har 37-åringen valt tystnadens väg i förhören.

Rättegången hålls om två veckor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!