Rådgivnings- center ger fem nya jobb

Tjata på farsan lönar sig ibland.
I flera år har landstingspolitikerna Hans Rolfs och Eivy Blomdahl (s) vädjat till landstingsrådet Kent Ögren om etablering av ett centrum för vårdrådgivning i Boden.
Nu verkar allt klart och fem jobb skapas. På sikt kanske fler.

BODEN2006-09-06 06:00
Landstinget väntas fattas beslut senare i höst om rådgivningscentret. Tanken är att länsborna ska kunna ringa och få kompetent rådgivning om sjukdomar eller olycksfall i stället för att åka till vårdcentralen.
- Vi har under två års tid diskuterat med Kent Ögren om att få rådgivningen till Boden. Nu har Kent Ögren kommit till insikt om att våra argument är så starka att rådgivningen kommer hit, sade Hans Rolfs med glimten i ögat.
Vårdråd per telefon står att få på andra håll i landet. Ett företag i Kalix servar exempelvis Stockholm och Sörmland.
- Det finns behov att få första enkla rådet. Ska jag åka in till en vårdcentral med min tvååring som svalt en stenkula? relaterade Kent Ögren när nyheten presenterades på tisdagen i Boden.
Rådgivningen ska ske i landstingets regi och knyts till en större vårdcentral. Därmed var bara Luleå och Boden med i matchen om etableringen.
Först tänkte Kent Ögren att landstinget skulle anlita en entreprenör.
- Men i och med att vi lägger rådgivningen inom landstinget blir det lättare att kombinera den funktionen med ordinarie verksamhet.
Rådgivningssköterskorna ska nämligen också vara ute i normala vårdverksamheten. Därmed upprätthåller de egen kompetens och kan följa med i vårdutvecklingen via exempelvis internutbildning.
Tre till fem jobb skapas i inledningsskedet. Kanske fler på sikt.
Ytterligare en landstingssatsning presenterades. Det EU-projekt som drivits i Gunnarsbyn med förstärkt utbildning av deltidsbrandmän permanentas via landstingspengar. I väntan på ambulans- eller andra vårdresurser kan deltidsbrandmännen ge första hjälpen och även erbjuda syrgas.
Om samma krav ställs från andra byar i länet?
- Då får vi titta på det, lovade Kent Ögren. Vi måste försöka hitta någon form av gräns för avstånd och väntetider.
Han har själv erfarenhet i ämnet efter olyckan på väg 97 under 1990-talet.
- De första som var på plats var Räddningstjänsten i Vuollerim. Att bara se de här trygga pojkarna komma och sitta i deras bil i väntan på ambulansen var skönt.
En ny utbildning måste hållas med brandmännen i Gunnarsbyn. Totalt kan satsningen kosta landstinget cirka 40.000 kronor. En liknande verksamhet är redan igång i Piteå kommun.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om