Rädda historien är en vandringsutställning som är gjord av Historiska museet i Stockholm. Den står på Försvarsmuseum fram till 11 december som tredje stället utanför Stockholm.
- Den handlar mycket om hur miljöförstöring och klimatförändringar påverkar kulturarvet, säger Helena Svanberg, museipedagog. Mycket av miljöförstöringen kan man se i gamla kulturföremål.
Lokalt
Originalutställningen har fått några lokala inslag. Skogsbranden i Bodträskfors finns med. När man schaktade en brandgata förstördes delar av två stenåldersboplatser. Norrbottens museum gjorde en så kallad räddningsgrävning och en del föremål därifrån finns att beskåda på utställningen.
- Vi kände att det här med miljöförstöring och kulturmiljöer är väldigt intressant och mycket aktuellt. Och med branden i bakgrunden tyckte vi att detta kan vi göra något av. Skolorna arbetar också mycket med miljöförstöring.
Forten runt Boden ingår i utställningen.
Ska skyddas
- En del av dem är statliga byggnadsminnen och ska skyddas. De är kallställda och vi har tittat på södra Åbergsfortet. Man börjar redan nu se förändringar i den här typen av kulturmiljöer. Hur är situationen om 100 år? Utställningen är uppdelat i kategorierna luften fräter, jorden surar, vinden välter och vatten dränker. Miljön går också igen i själva utställningen som är gjord av återvinningsbart material.
År 5 i skolan och uppåt är målgruppen.
- Men absolut också vuxna.