Under onsdagen förra veckan hittades en påkörd orm i Boden i form av en kungspyton. Dan Andersson från Boden berättar mer om ormen som nu tyvärr befinner sig i hans frysbox.
– Min kompis hittade ormen och ringde till mig då han trodde han trodde att han hade kört på den. Han trodde den var död men jag sa "nej, den är bara rädd och att den spelade död", så han flyttade undan den så att den inte skulle bli påkörd, men sen på vägen tillbaka hade den krupit ut på vägen igen. Så när han skulle kliva ut för att flytta den igen kom en bil och körde över den, säger Dan Andersson med en ledsen ton.
Ormen som hör till pythonsläktet av ormar blir cirka 120 centimeter långa och är den överlägset mest förekommande pytonormen i fångenskap. Men ormen är inte så eftertraktad som den en gång var.
– En sådan här orm går på cirka 10 000 kronor men avlar man den blir marknaden mättad fort. Förr var den mer populär och vissa kunde säljas för 100 000 kronor ibland, säger Dan Andersson.
Dan Andersson är ordförande för Norra Norrlands herpetologiska förening (NNHF) och har arbetat med och ägt ormar i många år. Numera ägnar sig Dan mer till att vara ute i naturen och observera ormar, efter att hälsoproblem kom i vägen för samlandet.
– Man kan säga att hobbyn är delad i två läger. Antingen samlar man på ormar och har de i lådor, antingen i samlingssyfte eller som sällskapsdjur. Sen kan man som mig, vara ute i naturen och fotografera ormar och njuta av djuren på det sättet. Sen kan man såklart göra både och, säger Dan Andersson.
Hade ormen kunnat utgöra ett hot?
– Nej det hade den inte kunnat göra. Det är tveksamt ifall ormen hade ätit något på ett tag och när de blir hungriga blir de ganska vimsiga i huvudet. Dessa ormar är för små, och är egentligen svåra att mata även som ägare. Ibland får man sätta dem i en låda med mat och ha kvar dem där tills de ätit upp, säger Dan Andersson.
Sedan andra medier rapporterade på händelsen har Dan fått förfrågningar från människor som vill ta vara på ormen och använda den för olika syften. Och när vi står och pratar ringer telefonen.
– Det var en forskare härifrån Norrbotten som ville ha ormens skelett och organ för forskning, så det låter lite bättre än att bara stoppa upp den. Men vi får se vad som händer med ormen för ägaren kan fortfarande vilja ha den men det är sällsynt att någon hämtar dem, säger Dan Andersson.