Pumpen har blivit en del av kroppen

- Pumpen har blivit som en del av mig själv, den är som ett av mina andra organ, säger Lena Åberg, insulinpumpbärare sedan många år tillbaka.

SJÄLVDOSERING. Lena Åberg bär en insulinpump som hon ställer in för sina behov. Sedan sköter pumpen sig själv och förser Lena                             med insulin var fjärde minut, enligt hennes instruktioner. Hon bär den hela dygnet.Foto: Linda Wikström

SJÄLVDOSERING. Lena Åberg bär en insulinpump som hon ställer in för sina behov. Sedan sköter pumpen sig själv och förser Lena med insulin var fjärde minut, enligt hennes instruktioner. Hon bär den hela dygnet.Foto: Linda Wikström

Foto: Linda Wikström

Boden2011-08-05 06:00

Lena Åberg är diabetiker och hon har levt med diabetes i nästan hela sitt liv.

-  När jag var sex och ett halvt år insjuknade jag och sedan dess har mitt liv bestått av att ständigt titta på klockan för att veta när det är dags att äta och ta sprutor, säger Lena Åberg.

Men för sju-åtta år sedan förändrades hennes liv radikalt. Hon erbjöds en insulinpump via landstinget.

-  Jag minns att jag grät och sa att aldrig att en "sån där fan" skulle få styra mitt liv. Men sedan lugnade jag ner mig, tänkte om, och nu är jag inne på min femte insulinpump och det är det bästa som hänt mig, säger hon.

Maken Ivan Åberg, som också är diabetiker, men lider av en lättare form av sjukdomen, instämmer helt med hustruns resonemang.

-  Det är otroligt stor skillnad på vårt liv nu om jag jämfört med hur det var före insulinpumpen. Vi är mycket ute med husvagnen och tidigare var vi helt låsta vid Lenas mat- och spruttagartider. Om vi så var vid en soptipp just då var det bara att stanna och äta vid soptippen, säger Ivan Åberg.

Och det är friheten som är den stora vinsten för paret. Men det finns också andra faktorer som spelat in i att livet blivit lättare.

-  Mitt humör är jämnare eftersom blodsockernivån inte åker berg- och dalbana längre. Kroppen får ju det insulin det ska ha numera. Det är inte bara att mitt välbefinnande blivit så mycket bättre, det handlar också om långsiktiga vinster. Med en jämnare blodsockerhalt mår kroppen bättre och riskerna minskar att drabbas av ögon- och hjärtproblem men också av känselbortfall i fötterna som ofta drabbar diabetiker med ojämna nivåer, säger Lena Åberg.

Det finns nu en rädsla för att de statliga subventionerna ska tas bort.

-  Vi skulle få svårt att klara av kostnaderna på 40.000 kronor per insulinpump. Det går inte ihop på fjuttiga pensioner, säger Lena Åberg.

-  Jag är rädd för att om landstinget skulle ta över så blir vi diabetiker drabbade i slutänden. Jag med flera önskar med hela vårt hjärta att det inte ska handla om pengar, utan att man ser till vårt välbefinnande i första hand. För mig och mitt liv är insulinpumpen A och O, säger Lena Åberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om