Vattenfall beslutade på onsdagen hur man ska gå till väga med isproppen i Luleälven nedströms Trångforsbron. Via radarmätningar har Vattenfall konstaterat att lokaliseringen är 100 meter nedströms bron.
Ismassan ligger nästan mitt i älven, är 100 meter bred, 75 meter lång och har en snittjocklek räknat från botten på fem meter.
Ponton
Omräknat i volym är det 35.000 kubikmeter is. Vikten beräknas motsvara 70 stycken 1,5-planshus.
Nu kan inte grävmaskiner och lastbilar köra ut på älvisen. Därför hyr Vattenfall in en slags ponton, troligen av militärt ursprung. Den står i dag uppe vid Randi kraftstation ovanför Jokkmokk och ägs av Trafikverket.
- Pontonen väger 100 ton och är i 15 delar, omtalar Peter Stedt, Vattenfalls informatör. Man fraktar delarna två eller tre åt gången.
Stadigt
Konstruktionen förankras på stranden, skjuts ut på älven från I 19-sidan och trycker undan isen via tyngden. Den kommer därför att ligga stadigt. På pråmen placeras grävmaskiner som gräver och lyfter upp isen. Den lastas sedan på tipplastbilar eller dumpers för borttransport.
Det är oklart var isen ska placeras. Möjligen på någon kommunal snötipp. Om där ryms en ismängd som motsvarar en kub på 33x33x33 meter.
Körningar
Det lär bli många lass som rullar från älven. Om man räknar med att en lastbil med släp tar 40 kubikmeter skulle blir det snudd på 900 körningar.
- Vi börjar någon gång efter helgerna. Hur lång tid det tar är svårt att säga. Men det handlar om veckor.
Andra alternativ övervägdes aldrig. Sprängning förkastades på grund av att man skulle kunna skada ledningar på älvbotten.
Kostnaderna är i nuläget oklara. Någon ytterligare propp finns sannolikt inte.
Väderläget är gynnsamt med isbildning på den del av älven som har öppet vatten, ovanför bron.
- Det är bra eftersom det då förhindras att proppen växer, förklarar Peter Stedt. Mätningar av vattenståndet fortsätter och flödet är nu straxt under 200 kubikmeter per sekund.
Vattenfall informerade representanter för kommunen och Räddningstjänsten på onsdagen. De gav sitt gillande till projekt Grävmaskin.