Projektet som ska stärka unga i glesbygd

Tre kommuner i Norrland är utvalda att delta i ett projekt för att stärka unga i glesbygd, två i Norrbotten. Arjeplog och Bodens kommun är med i Youth up North.

Jörgen Nordqvist, näringslivsstrateg, Annika Sandström, samordnare verksamhet unga, Catarina Ask (MP), ordförande i kultur-,fritids- och ungdomsnämnden, och Göran Ahlström, enhetschef verksamhet unga.

Jörgen Nordqvist, näringslivsstrateg, Annika Sandström, samordnare verksamhet unga, Catarina Ask (MP), ordförande i kultur-,fritids- och ungdomsnämnden, och Göran Ahlström, enhetschef verksamhet unga.

Foto: LENA TEGSTRÖM

Boden2020-07-09 13:36

Familjen Kamprads stiftelse och Stenbecks stiftelse är initiativtagare till projektet, som ska stärka unga människors inflytande och delaktighet för en levande landsbygd. Målet är att ungdomarna ska stanna kvar och ta en aktiv roll för att utveckla kommunen och bidra till samhällsutvecklingen. 

Satsningen drivs av föreningen Youth 2030 Movement. Syftet är att unga personer ska förverkliga idéer tillsammans med kommun, civilsamhälle och näringsliv. 

– Vi blev kontaktade av dem, för de hade hört att vi jobbar mycket med ungdomar. De kom hit och träffade oss i början av året, säger Göran Ahlström, enhetschef för verksamhet Unga i Boden. 

Knappt hälften av unga i Sverige upplever att de är inkluderade och behövs i samhället. Många ungdomar som bor på landbygden flyttar därifrån.

– Varje kommun får 500 000 kronor per år, men i år blir det bara hälften eftersom det kom igång sent. Gör vi det vi åtagit oss får vi 500 000 nästa år, säger Göran Alström. 

Det blir ett stort möte i augusti digitalt eller fysiskt i Boden. Han berättar att de ska anställa en ung person. Hen ska göra djupintervjuer med ungdomar på landsbygden om landsbygdsfrågor, göra workshops med dem och hjälpa till att lyfta landsbygdsfrågorna på ungdomsfullmäktige. Målgruppen är 13-25 år. 

– Vi har tänkt samverka med servicepunkterna, ska besöka dem och ha popup-verksamhet. 

Jörgen Nordqvist, näringslivsstrateg, vill att de på det här sättet ska bredda ungdomsnätverket i Gunnarbyn, Edefors och Unbyn.

– Där har också näringslivet nätverk och vi vill lyfta fram ungdomars behov och önskemål för att stanna kvar i sin hembygd, säger han och tillägger att de vill ta reda på hur näringslivet kan möta ungdomarnas behov. 

Annika Sandström, som samordnar verksamheten för unga, säger att de även ska ta med beslutsfattarna i projektet.

Catarina Ask (MP), ordförande i nämnden för kultur, fritid och unga, poängterar att man inte behöver flytta från Boden för närhetslivet finns där. Hon vill att unga också ska se det. 

– Det är inte fel att stanna kvar, tvärtom. Det är bra och de som stannar ska vara stolta. Lansbygden är fin och attraktiv att bo på. Vi ska ju växa till 30 000 invånare och då är det väl bra att våra ungdomar stannar kvar. Jag som politiker vill veta vad det är som ungdomarna saknar för att stanna kvar. Det är viktigt att se möjligheterna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!