Professorn: "Är norra Sverige som gör det möjligt"

Basindustrin i länet går i bräschen för en grön omställning. Det konstaterar Pär Weihed, professor i malmgeologi, efter att det nya industriprojektet presenterats: "Det är faktiskt norra Sverige som gör det möjligt".

Pär Weihed, professor i malmgeologi vid Luleå tekniska universitet, är mycket positiv till jättesatsningen utanför Boden, bland annat utifrån ett hållbarhetsperspektiv.

Pär Weihed, professor i malmgeologi vid Luleå tekniska universitet, är mycket positiv till jättesatsningen utanför Boden, bland annat utifrån ett hållbarhetsperspektiv.

Foto: Petra Älvstrand

Boden2021-02-23 19:00

En tid innan tisdagens presskonferens togs kontakter i hemlighet med Luleå tekniska universitet. Diskussioner har därefter förts om kompetensförsörjning och metallurgisk forskning, uppger Pär Weihed.

– Även från ett universitetsperspektiv är det här väldigt spännande. Det händer så oerhört mycket här uppe just nu, utifrån det här med hållbarhetsperspektiv och den gröna omställningen. Norra Sverige är möjliggörare för det, och det tycker jag är så häftigt på något sätt.

Pär Weihed för fram raden av industriella storsatsning som presenterats den senaste tiden. LKAB:s nyhet om malmfyndigheter, den kommande järnsvampstillverkningen, Hybritprojektet och Northvolt i Skellefteå.

– Nu börjar man faktiskt se att man tjänar pengar på att vara hållbar. I någon mening kan man säga att det är basindustrierna som går i bräschen för den här omställningen. Det är extra spännande.

Du tror inte att konkurrenssituationen kan slå undan fötterna för någon av de stora parterna som i framtiden kommer att producera stål?

– Nu kan jag inte detaljerna. Det man har gått ut med är att man ska nischa sig på ett annat sätt, och att man inte ska vara en konkurrent. Men jag kan inte riktigt värdera konkurrensen. Då får väl SSAB vässa till sig, tänker jag. 

Pär Weihed slår fast att LTU kommer att ha en viktig roll i de stora industrisatsningarna. Samtidigt måste alla aktörer i samhället finnas "runt bordet" när Norrbottens tas in i en ny tid, menar han.

– Det är rätt intressant att det här kommer samma dag som vi konstaterar att de demografiska siffrorna i Norrbotten går åt fel håll.

Pär Weihed tror också att konkurrens i någon mening kan vara nyttig.

– Och det gör den här regionen verkligen till en "hubb" för hållbart producerat stål. Det skriker ju världen efter och det finns liksom inga tendenser att behovet kommer att minska. 

Enligt Weihed kan företag i dag få utbetalt premier på uppemot tio procent på hållbarhet och grönt producerat material.

– Det är ju jättespännande, det som händer i samhället. Att man faktiskt kan få betalt för hållbarhet. Och att man tjänar pengar på det.

Han tror inte heller att Malmfälten behöver känna någon oro att den tunga industrin nu väljer placeringar vid kusten.

– Man kan aldrig "outsourca" malmkropparna. De ligger där de ligger, säger Pär Weihed.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!