Premiär för EU-val på Björknäsgymnasiet (uppdaterad)

Björknäsgymnasiet höll EU-val på måndagen. Antalet deltagare var förhållandevis lågt, men elevrådet som stod som arrangör var rätt nöjda ändå.

Viktigaste frågan i EU-valet: "Vad valet har för påverkan på oss ungdomar och jobb till unga", tyckte Aleksi Petäjäniemi, Björknäsgymnasiet.

Viktigaste frågan i EU-valet: "Vad valet har för påverkan på oss ungdomar och jobb till unga", tyckte Aleksi Petäjäniemi, Björknäsgymnasiet.

Foto: Håkan Zerpe

Boden2014-05-19 18:51

När Kuriren besökte skolan hade rösträkningen just startat. Preliminärt lades 242 röster i valurnorna av skolans totalt 860 elever.

Elva partier fanns att välja på och även en blank valsedel. Eleverna hade haft möjlighet att förtidsrösta, vilket samlade 130 valkuvert.

Rätt belåtna

Målet var 50 procents röstetal, men representanterna för elevrådets styrelse som satt och räknade för fulla muggar sade sig vara rätt belåtna ändå.

Henrik Wikström, kassör, Joel Pettersson, elevrepresentant, Mats Mörtzell, vice ordförande och Jimmy Lindmo, ordförande, höll i trådarna. Elevrådet har återuppstått och fick ansvaret att hålla i valproceduren.

– Jag tror att det blir fler röstande i höst till riksdagsvalet, sade Jimmy Lindmo och fick medhåll av Mats Mörtzell:

– En del av de som röstade nu trodde att det var riksdagsvalet.

Goda råd

Röstarbetargänget tycktes trivas med jobbet där Michael Engström, pedagog, bistod med goda råd och anvisningar.

– Roligt, tyckte Joel Pettersson om skolvalet. Man visar att det är en demokratisk skola.

– En vidareutveckling av samhällskunskapen där demokrati är en del, sade Jimmy Lindmo.

– Bra för riktiga valet. Vi simulerar ju hur ett sådant går till och kanske man kan locka ytterligare någon att rösta till det valet, menade Henrik Wikström.

Det var första gången som ett skolval till EU hölls på Björknäs. Till hösten stundar som bekant vårt vanliga val. Då genomförs på skolnivå endast riksdagsval, inte val till kommuner och landsting.

0921/53913

Fakta

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, tidigare Ungdomsstyrelsen, är ansvarig myndighet. Projektet drivs av Sveriges Elevkårer, Sveriges Elevråd samt Europeiska Ungdomsparlamentet. EU-skolvalet beräknas vara färdigräknat natten mot 26 maj, alltså precis efter riktiga EU-valets avslutande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!