I april skrev Norrbottens media att Trångforsens fiskevårdsområdesförening, TFVOF, skulle upplåta fiske under vissa förutsättningar. Medlemmar i förvaltningsområdet är Hedens by, Vittjärvs by, Bodens by, Bodens kommun, Statens Vattenfall och Fortfikationsverket.
LÄS MER: Fiske nästan mitt i sta´n.
Under våren har man jobbat vidare med regler och bestämmelser. Föreningens arbete har gått fortare än man hade räknat med.
– Lagen om fiskevårdsområde bildades redan 1982. Tre år senare tog fiskenämnden i Norrbottens län fram ett förslag till stadgar som därefter aldrig fastställts för tillämpning i Trångforsens fiskevårdsområdesförening.
Nuvarande styrelse lät se över stadgar och skickade förra året in ändringarna till länsstyrelsen som godkände förslag.
– De slutliga stadgarna antogs vid årets fiskestämma. Därefter har regler och bestämmelser om fiskerättsägarnas och allmänhetens fiskerätt tagits fram.
För familjer kostar ett årskort 300 kronor och en vecka 50 kronor. Fiskerättsägare fiskar utan krav på fiskekort, säger Harry Hannu.
Fiskekortet ger rätt att med handredskap fiska i Lule älv mellan kraftstationerna i Vittjärv och Boden. Redskapen som tillåts är metspö, kastspö, flugspö och pimpelspö. Startskottet för det stadsnära fisket kommer att ske i samband med en fisketävling som arrangeras nu på lördag den 1 juli vid tiotiden. Tävlingen äger rum vid Älvlägret som finns i närheten av Tuppvägen och Hedenbrovägen.
– Man får fiska både från land och i båt. Det är ett attraktivt och fint fiske för Boden med omnejd, säger Thord Lindström, ordförande i TFVOF och byaålderman i Vittjärv.
– Enda kruxet vid fisket är att man inte får behålla hur små fiskar som helst för de behöver ”växa” till sig. För att skydda den fisk som sätts ut av Hedens fiskodling kommer det bland annat att finns regler för minimimått, säger Henri Heimonen är verksamhetschef på Vattenfalls anläggning i Heden.
Det är därför man bestämt att den harr som dras upp får vara högst 30 centimeter, laxöringen 40 centimeter och laxen 50 centimeter.
Ni är inte oroliga att fritidsfiskarna drar upp för mycket?– Nej, vi är istället glada att man drar upp fisk, framförallt gädda och abborre så vi får en bra balans i älven, säger Thord Lindström.