Positiv till byggdom om vissa villkor uppfylls

Förutsatt att H2GS uppfyller vissa villkor så ställer sig Länsstyrelsen positiv att domstolen ger företaget tillstånd att påbörja byggandet av stålverket. De avkunnar en så kallad byggnadsdom.

Länsstyrelsen i Norrbotten anser, att mark- och miljödomstolen kan bevilja mark- och anläggningsarbeten förutsatt att H2GS uppfyller vissa villkor.

Länsstyrelsen i Norrbotten anser, att mark- och miljödomstolen kan bevilja mark- och anläggningsarbeten förutsatt att H2GS uppfyller vissa villkor.

Foto: H2 Green Steel/Sandell Sandberg/Mats Engfors

Boden2022-05-05 18:40

När H2 Green Steel lämnade in sin ansökan om miljötillstånd yrkade bolaget att mark- och miljödomstolen gör prövningen i två steg. Det första avser tillstånd att sätta i gång med mark- och anläggningsarbeten.

Länsstyrelsen har yttrat sig över ansökan om byggnadsdomen. Myndigheten anser att domstolen kan bifalla mark- och anläggningsarbeten förutsatt att H2GS uppfyller vissa villkor.

Det ska leda om Lillbäcken. Länsstyrelsen är inte negativ men anser att det ska utföras med försiktighetsmått.

Myndigheten bedömer även att verksamheten kan medföra ingrepp i värdefull livsmiljö och att det därför kan behövas dispens.

I området runt både Lillträsket och Ängesträsket finns åkergroda, vanlig groda och vanlig padda. H2GS har åtagit sig att gå igenom området och flytta på groddjuren de hittar.

Länsstyrelsen bedömer, att det inte krävs någon dispens för att samla in och flytta vanlig padda och groda men påpekar att det är förbjudet att skada och fånga åkergrodor utan tillstånd.

 – Vi anser att det krävs dispens, säger Anna-Carin Ohlsson, enhetschef på enheten för miljöskydd.

Artskyddet omfattar även lappranunkeln. Bolaget har uppgett, att om tillståndsmyndigheten kräver att beståndet flyttas går de med på det, men tycker själva inte att det är nödvändigt.

– Vi pekar på vår tolkning, att de inte kommer ifrån kravet på dispens. Sedan får domstolen bedöma det, säger Anna-Carin Ohlsson.

Verksamheten kan också innebära att storspov påverkas negativt. Bolaget ska därför vidta åtgärder för att minimera påverkan, vilket länsstyrelsen ser positivt på. Myndigheten bedömer dock att det krävs ytterliga åtgärder.

Under byggnadsskedet kan fåglarna bli störda, framför allt under häckningstiden. Myndigheten vill därför att H2GS vidtar åtgärder som tillfälliga bullerplank.

Renat dagvatten kommer släppas tillbaka ut i naturen. Länsstyrelsen anser dock att bolaget inte visat att det inte kommer försämra vattenmiljön.

– Man måste utifrån befintlig kunskap redovisa vad det finns för risk för föroreningar i dagvattnet och vad man tänker göra för att minimera det så långt det bara går. Domstolen måste bli övertygad om att resonemanget är rimligt, säger Anna-Carin Ohlsson.

Därför tycker myndigheten att det finns brister i underlaget och vill att H2GS klargör det senast vid huvudförhandling.

Verksamheten kommer att medföra betydande mängder utsläpp av tungmetaller till luften, däribland bly, kadmium och nickel. Länsstyrelsen pekar på en nyligen utgiven rapport med bevis att läckage av väte till atmosfären indirekt kan bidra till uppvärmningen och anser, att företaget bör visa att det kan vidta tillräckliga åtgärder mot eventuella väteläckage. Det för att motverka att stålverkets verksamhet inte skadar människors hälsa eller miljön.

– Vi ser förstås mycket positivt på att viktiga parter som Länsstyrelsen och Naturvårdsverket i det här skedet inte ser hinder för att vi ska tillåtas att börja bygga och etablera oss i Boden, givet att vi uppfyller vissa villkor. De villkoren tittar vi just nu på och kommer att återkomma senast till huvudförhandlingen. Det här är ett mycket viktigt steg för att vi ska få förutsättningarna på plats för att kunna börja bygga i sommar och lyckas med vår målsättning att tillverka grönt stål i Boden och få anläggningen på plats 2024, säger Karin Hallstan, presschef på H2GS.

kkk

,,l..oi

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!