Socialdemokraterna i Boden har efter valet haft en koalition med Sjukvårdspartiet. Det har gett en knapp men ändå betryggande majoritet.
För en tid sedan meddelade kommunfullmäktigeledamoten Peter Bohm att han lämnar S och blir politisk vilde. Och plötsligt räckte inte längre mandaten för att S och SJVP ska ha en garanterad majoritet i sina beslut.
I mitten av maj bjöd de därför in Centerpartiet till ett samarbete i de stora strategiska frågorna under resten av mandatperioden. Det gäller exempelvis strategisk plan, budget och verksamhetsplaner samt övergripande styrdokument.
– Vi vill ha en trygg och stabil majoritet som tar ansvar för Bodens utveckling, sa Claes Nordmark till Norrbottens-Kuriren.
Tanken var inte att Centerpartiet skulle ingå i koalitionen, däremot få insyn i beslutsprocessen och större möjligheter att påverka.
– Våra grundvärderingar är väldigt lika. Jag upplever att S jobbar i centerpartistisk anda när det gäller landsbygdsfrågorna, säger Astrid Sundström-Lindström, gruppledare för C i Boden
Dessutom är det roligare att få vara med från början i beslutsprocesserna, medan det fortfarande går att ändra på saker.
Samtidigt har hon inte sett några problem med att fortsätta den valtekniska samverkan som C har med M, BA, V och KD och gör att både C och övriga samverkanspartier får fler poster i nämnder och styrelser.
Men lika oproblematiskt som C tycker att det är, lika problematiskt tycker övriga partier i den valtekniska samverkan att det är.
"Det här är ett ställningstagande som ändrar majoritetsförhållandet i grunden och innebär i princip att Centerpartiet håller delar av oppositionen i gisslan", skriver Moderaterna, Bodenalternativet, Vänsterpartiet och Kristdemokraterna i en gemensam debattartikel.
Nu vill de kicka ut C ur det valtekniska samarbetet.
– Vi lämnar i dagarna in en motion där vi begär att det ska ske ett omval av nämnder och styrelser, säger Anders Pettersson, Bodenalternativet.
Mitt under mandatperioden?
– Ja, mitt under mandatperioden. Vi anser att majoritetsförhållandena har förändrats. I C var man tydlig med att man skulle gå i opposition efter valet, men säger man nu att man ska samarbeta med majoriteten i viktiga frågor har man ju ändrat på majoritetsförhållandena.
Har ni räknat ut hur många poster i nämnder och styrelser som C riskerar att tappa?
– Nej, det beror på vilken förhandling de kan göra med S. I egen kraft får de ju inte särskilt många platser, så det är frågan om hur mycket Socialdemokraterna är beredda att släppa ifrån sig. Valtekniskt samarbete handlar om matematik och förhandlingar.
Astrid Sundström-Lindström har nåtts av beskedet att hennes parti inte längre är önskvärt i den valtekniska samverkan.
– Det var inte frågan om något djupare samarbete utan en metod man har för att öka tilldelning av platser i nämnder och styrelser. Jag kan förstå att de känner sig irriterade eftersom vi har röstat med majoriteten många gånger, men vi kan ju fortfarande prata med varandra, säger hon.
Drar C i Boden åt vänster?
– Nej, C drar inte åt vänster. C kommer aldrig dra åt vänster, lika lite som vi drar åt den riktiga högern. Men i kommunpolitik jobbar man i regel väldigt "hands on" gentemot våra medborgare och man kan inte jämföra det med rikspolitiken, utan det blir oftast i mittenspåret, för det funkar inte rent praktiskt med ytterligheter.