Iljia Batljan har haft ledande politiska uppdrag för socialdemokraterna. Därefter har han gått över till det privata näringslivet och grundade Samhällsbyggnadsbolaget, SBB. Bolaget äger många samhällsfastigheter däribland flera äldreboenden i Boden.
För en månad sedan tog dessutom majoriteten i kommunfullmäktige beslut att sälja Medborgarhuset och delar av kvarteret Enen till SBB. En mångmiljonaffär med långa hyreskontrakt i potten.
I veckan slog Ekobrottsmyndigheten till mot Iljia Batljan. Han greps och anhölls misstänkt för brott mot marknadsmissbrukslagen. Han släpptes efter ett dygn, men är fortsatt misstänkt.
Bosse Strömbäck väntar med stor spänning hur det hela kommer löpa ut, eftersom han har funderingar kopplat till kommunens stora fastighetsaffär med SBB.
– Men när det gäller påstådd ekonomisk brottslighet så har vi sett gigantiska ärenden som sedan många gånger har slutat med frianden. Handlingen är en sak och att leda i bevis en annan.
Hur ser du på kommunens mellanhavanden med SBB?
– Jag har känt en stor frustration. Först och främst, den här mannen som äger det här företaget har tidigare fått sparken när han var vice vd (i Rikshem reds. anm.) för att han har gjort vidlyftiga affärer där han delvis gynnande sig själv, säger Bosse Strömbäck.
Ilija Batljan blev avskedad eftersom styrelsen ansåg att han inlett affärer i ett eget bolag utan att informera den om det.
Bosse Strömbäck tycker det är oroande och bekymmersamt att Samhällsbyggnadsbolagets verksamhet bygger på finansiering med skattemedel och genom långa hyreskontrakt med offentlig sektor. Och han kommer själv in på personkopplingar och lojaliteter.
Hur ser du på hans kopplingar till före detta partikamrater?
– Alltför många gånger finns det kopplingar inom den etablerade socialdemokratiska familjen. Inte minst bland högersossar. Det finns politiska band som plötsligt blir affärsband. Han är långt från ensam. Det är bara att titta på personer som suttit på ministerposter, som går till det privata näringslivet och gör sig förmögenheter. Det finns en olust där, som jag tycker folk reagerar för lite på.
Men han går inte så långt så att han kallar det vänskapskorruption.
– Det har jag inte belägg för, men det finns en olust i närheten mellan affärer och tidigare relationer. Man ska vara extremt på sin vakt när det kan finnas sådana kopplingar. Jag ser ett klart samband med Luleå dit han (Ilija Batljan reds. anm.) kom med bolaget han fick sparken från och gjorde affärer med i princip samma upplägg.
Rikshem köpte flera fastigheter av Luleå kommun och äger även flera äldreboenden i Bodens kommun.
Övervägande delen av oppositionen kritiserade kraftfullt den mycket stora fastighetsaffären mellan kommun och SBB. Däribland Vänsterpartiet. Dessa partier reserverade sig i fullmäktige. Beslutet är även överklagat.
Efter att misstankar om ekonomisk brottslighet riktats mot Ilija Batljan avvaktar kommunledningen nu med att fullfölja den affären.
– Jag tycker det är fullständigt självklart både av moraliska och ekonomiska skäl att man avvaktar med att skriva på. Man kan även hänvisa till att det pågår en rättslig prövning av beslutet i förvaltningsrätten, säger Bosse Strömbäck och tillägger att kommunen dessutom inte ska göra affärer med personer som är ledande och äger företag om det finns oegentligheter.