Antagningsutskottet rev på måndagen upp sitt beslut från i fredags om nollintag på estetiska programmet med musikinriktning, även kallat Musikgymnasiet i Boden, höstterminen 2024.
– Den fortsätter att vara sökbar och är öppen för 16 platser, säger Johan Lund (S), ordförande i arbetsmarknads- och utbildningsnämnden i Boden.
Han erkänner att han blev förvånad över de starka reaktioner som nedläggningsbeslutet väckte.
– Ja, jag var överraskad. Och glatt överraskad – det visar ju att det finns ett intresse och engagemang. Jag tar åt mig jättemycket av kritiken och ska se hur jag kan förbättra min politik, säger han.
Att lägga ner musik estet är en större fråga än att lägga ner ett enskilt gymnasieprogram har han insett. Det handlar om kulturpolitiken i ett vidare perspektiv.
– Kommunen har till exempel med musikgymnasiet i sin kulturplan. Det är därför vi vill göra ett omtag, förklarar han.
Av det skälet är det inte ett beslut som enbart ligger på hans nämnds bord menar han.
– Även kultur-, fritid- och ungnämnden och vårt kommunalråd Claes Nordmark vill vara en del av det – vilken satsning vi ska ha på kulturen och hur den ska se ut. Jag och Claes Nordmark har haft kontinuerlig kontakt hela helgen.
Kopplingen till den pågående samhällsomvandlingen är given.
I nuläget är det 11 som har satt musik estet som sitt förstahandsval i höst berättar han. Ifjol var det nio sökande varav endast fem valde att påbörja utbildningen.
– Det är ohållbart. Det kan hända att musikgymnasiet behöver stöpas om. Vi måste se hur vi kan bryta trenden och få in fler elever, så att fler får ta del av kulturen på gymnasienivå.
Men det behöver man göra tillsammans med de berörda har han kommit fram till.
Lärare och rektorer var glada efter politikernas omsvängning.
– Det känns fantastiskt att se elevernas engagemang och – som gammal samhällskunskapslärare – att se att den demokratiska processen fungerar och att eleverna får tilltro till den, säger rektor Ewa Olausson.
– Det var en sorgens dag för oss i fredags, men nu är vi överlyckliga. Vi har fått stöd från hela Sverige. Vi är så stolta över eleverna, säger Anna Morin, lärare.
– Vi tycker ju att vi har en fantastisk verksamhet, så vi förstår att det här en chans som vi måste förvalta väl och vi är tacksamma för engagemanget både från elever, före detta elever och gentemot nämnden som faktiskt visar den här prestigelösheten, säger kollegan Kristina Bergdahl.