Polisanmäler läkare

Resa började bra men slutade med en mardröm.
En stressad läkare bröt benet på MS-sjuke Marianne Pohjanen från Boden.
Det var andra benbrottet på två veckor.
Hon fick heller inte äta eller dricka på den 17 timmar långa hemresan från Afrika.
Nu har en polisanmälan gjorts.

BODEN2007-06-12 06:00
Marianne Pohjanen drabbades av MS i mitten av 1980-talet. MS betyder multipel skleros och är en kronisk sjukdom som drabbar nervceller i det centrala nervsystemet . Hon sitter nu i rullstol men försöker trots sitt handikapp leva ett så aktivt liv som möjligt. Hon gillar att resa och när hennes son Daniel Lakso bad henne hälsa på honom i Afrika var hon inte sen med att boka en resa.
Daniels bror Niklas Lakso bor i Södertälje och följde med Marianne på resan. De åkte till Lusaka i Zambia där de träffade Daniel som jobbar för organisationen Forum syd.
Efter några dagar i Lusaka åkte de till en stugby vid Karibasjön i Zimbabwe.
- Det var jättefint där. Vi såg zebror, flodhästar och elefanter. Det var spännande. Till och med lejon råkade vi få se, berättar Marianne Pohjanen.

Bröt benet
En dag när hennes son skulle skjutsa henne i rullstolen till stugan tog det tvärstopp. I gräset låg en sten och Marianne föll ur rullstolen och bröt benet.
De åkte till ett mindre sjukhus där en läkare gipsade benet. Men benbrottet var allvarligt, men det fick inte Marianne Pohjanen någon information om.
De fortsatte resan med ett besök vid Viktoriafallen. Där tittade en annan läkare på hennes ben och konstaterade att hon borde besöka ett sjukhus.

Flög till Sydafrika
- Min son ringde SOS International som tyckte att vi skulle flyga till Johannesburg. Där blev jag sedan opererad och fick ligga på sjukhuset i nio dagar. Det var ett jättefint sjukhus med bra läkare. Däremot hade jag svårt att göra mig förstådd. SOS International bestämde sedan att en läkare skulle hämta hem mig och följa med mig på hela resan hem till Norrbotten, berättar Marianne Pohjanen.
Men hemresan blev rena mardrömmen för henne. Visserligen fick hon åka i business class där hon hade möjlighet att få ligga ner. Resan gick via Frankfurt till Stockholm och Arlanda.
Från Stockholm till Luleå var det reguljärflyg som gällde och det gick inte att få tag på platser där sätena framför henne gick att fälla ner. Trots det så beslutades att hon skulle sitta i en vanlig flygstol.
Marianne Pohjanen berättar också att läkaren inte ville att hon skulle äta eller dricka under hemresan.

Kaffe med Bailys
- Det enda jag fick dricka var en kaffe med Bailys i och en halv deciliter vatten. Läkaren ville inte att jag skulle bli tvungen att gå på toaletten under hemresan. Vi åkte klockan nio på kvällen från Johannesburg och klockan två på eftermiddagen dagen därpå kom jag till Sunderby sjukhus.
När de kom fram till Luleå och Kallax var det sagt att en ambulans skulle transportera henne till Sunderby sjukhus. Men på Kallax väntade en vanlig taxi.
- Taxichauffören sade att det gick att ordna en bårbil men läkaren var så stressad och ville återvända hem så fort som möjligt. Därför beslutade han sig för att tillsammans med taxichauffören lyfta in mig i taxin, säger Marianne Pohjanen.
I samband med lyftet bröt hon benet igen, den här gången på ett ett nytt ställe, ovanför det första benbrottet.

Ytterligare en operation
Marianne Pohjanen tycker att läkaren borde veta att hennes ben är sköra på grund av att hon sitter i rullstol.
Hon fick genomgå ytterligare en operation och tillbringa cirka två veckor på Sunderby sjukhus.
- Läkaren ringde upp mig sedan och sade: "hej, jag vet att du inte kan prata". Sedan sade han att han beklagar det som hänt men samtidigt skyllde han ifrån sig och sade att han inte visste hur tung hon var.
Marianne Pohjanens son gjorde i maj en polisanmälan rörande vållande till kroppsskada.
Hon betonar att hon i övrigt är nöjd med SOS international.
- Slutet på resan var hemsk. Läkaren nedvärderade mig och var inte intresserad. Han sade också att han hämtat hem folk från andra länder i 25 år. Jag undrar hur han betett sig mot dem, säger Marianne Pohjanen.
Sonen Daniel Lakso tycker att läkarens agerande var oprofessionellt.
- Jag kan inte förstå att det gick så snett. Jag hart pratat med läkaren som bett om ursäkt och beklagade det inträffade men samtidigt har han skyllt ifrån sig. Han borde förstå att hennes ben är svaga och så bråttom var det ju inte, säger han.
Kuriren har varit i kontakt SOS International. Kommunikationschefen Helle Dräger meddelar att man ska kolla fallet och se om Kuriren kan få intervjua läkaren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om