Plutonen upplöses och chefer granskas
I 19 presenterade på onsdagen utredningen om plutonen inom Nordic Battle Group som sjukskrev sig. Försvarsmaktens turbulenta situation beskrivs som bakgrund till händelsen.
UTREDNING KLAR. Jarmo Koski, stabschef på I 19, är den som utrett ärendet med de sjukskrivna soldaterna. Alla inblandade chefer och soldater har fått komma till tals.
Foto: Linda Kask
På den presskonferens som hölls på onsdagen påpekade I 19-chefen Olof Granander att Försvarsmakten är inne i en intensiv brytningstid på många sätt. Stora omvälvningen är övergången från värnpliktssystem till anställda soldater. Också ett affärsledningssystem införs.Alla omfattas. Officerare, chefer och soldater längs ut.- Om ni tolkat bakom en bandvagn vet ni att det svänger mer i slutet av linan än närmast vagnen. Så upplever nog soldaterna saken, trodde Olof Granander.Bedömningen är att arbetslaget, bataljonen där plutonen ingår, inte fungerar på ett bra sätt.- Arbetsmiljösituationen är inte sådan som vi vill ha den fortsättningsvis.Åtgärden blir att upplösa spaningsplutonen, reorganisera den och sätta upp den på nytt. Nya chefer tar över. Soldater som ingick i plutonen får möjlighet att fortsätta i den nya. - Vi hoppas att de gör så. För dem som inte vill finns mängder med arbetsuppgifter inom Försvarsmakten.Granskas
Cheferna i plutonen kommer att få sitt agerande granskat eftersom även de lämnade övningen. Försvarsmaktens personalansvarsnämnd gör detta.Bataljonschefen Jarmo Mäkelä:- Man känner sig väldigt besviken och sviken i en sådan här situation, sammanfattade han sjukskrivningarna.Har Försvarsmakten svikit? Exempelvis brutit mot avtal?- Nej, jag anser inte att vi brutit mot avtal, framhöll Olof Granander. Däremot kan kommunikationen förbättras inom hela organisationen om vilka avtal som gäller. Men som jag sade är vi inne i en turbulent tid och inte ens jag som chef för I 19 känner till alla avtal vi har att följa och vilka regler som gäller. Har ni blivit litet tagna på sängen, att det nu inte är värnpliktiga i Försvarsmakten utan anställda?- Nej, det kan jag inte säga. Men vi ligger i en efterhandssituation kopplad till de riksdagsbeslut som gäller och vi försöker springa ikapp. Vad lär ni er?- Det första spontana intrycket är att vi har mycket information att sprida internt. Och kunskap om hur systemet fungerar.Tankar
Ni verkar eftertänksamma? frågade Kuriren Jarmo Mäkelä.- Ja, självklart. Det här händer inte varje dag. Och sedan vill vi göra rätt så att vi tar bra hand om soldaterna och befälen. De är duktiga och vi hoppas att de fortsätter på spaningsplutonen.
Inga avtal var klara under våren. Dessa delgavs arbetstagarna så sent som 14 september.12 veckor efter anställningstidpunkten hade inte arbetstagarna fått den lön som de har rätt till enligt avtal, trots upprepade påtryckningar.Brist på materiel och försenade leveranser medförde att arbetstagarna saknade viktig utrustning, fick trasig eller till och med hälsofarlig sådan.Under en tjänsteresa till Arvidsjaur följdes inte avtalet. Resan genomfördes på Försvarsmaktens villkor.Ordergivningar för kommande verksamhet genomfördes mycket sällan.Ingen dialog har funnits mellan kompaniledning och soldater. Däremot lyfts plutonsledningarna fram som de som står upp för soldaternas arbetsförhållanden.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!