"Planering och byggande lamslås"

Skellefteå kommun har tröttnat på försvarets verksamhet i Tåme.<BR>Skjutfältet med dess buller hindrar utvecklingen av området, menar kommunen.<BR> Nu vill länsstyrelsen att det genomförs en ny stor miljöprövning av skjutfältet.

BODEN2007-02-19 06:00
Under många år har det pågått diskussioner om verksamheten vid skjutfältet i Tåme. Skellefteå kommun har länge varit kritisk och menar att skjutfältet hindrar utvecklingen av bland annat turismen i den attraktiva kustremsan.<BR>Försvaret å sin sida vill utveckla verksamheten. Positionerna är låsta mellan parterna.<BR>I slutet av december förra året kom länsstyrelsen med ett beslut i frågan om fördelningen av antalet skjutdagar vid Tåme. Dessutom vill länsstyrelsen att hela verksamheten på skjutfältet omprövas. Länsstyrelsen vill ha in en ansökan av försvaret om verksamhetstillstånd enligt miljöbalken senast sista december 2008.<BR>Länsstyrelsen menar att det skett stora förändringar av verksamheten vid skjutfältet sedan tillståndet beslutades för drygt tio år sedan.<BR><BR><SPAN class=mr><STRONG>Justeringar</STRONG><BR></SPAN>Enligt Folke Borg, vid försvarets miljöprövningsenhet, så kan inte länsstyrelsen säga nej till fortsatt verksamhet vid skjutfältet i samband med ett ny ansökan från försvaret. <BR>- Det handlar i så fall om att göra justeringar inom ramen för tillståndet. Regelverket runt omprövningar pekar på att man inte kan göra en omprövning som innebär att verksamheten förbjuds eller avsevärt försvåras. Det är inte meningsfullt att göra en ny prövning och därför har vi gjort en överklagan, säger Folke Borg.<BR>Skellefteå kommun är av en annan åsikt.<BR>- Tåme är ett av försvarets största skjutfält i landet och bullerutredningen som är gjord visar att det ligger en bullermatta ända från Renholmen ner till Byske. Det begränsar kommunens möjlighet till utveckling. Kommunens tydliga ambition är att utveckla området som har potential för turism, fritidsboende, småbåtstrafik och fiske. Vi ser helst att Tåme läggas ner, säger Göran Åström, förvaltningschef vid Skellefteå kommuns bygg- och miljökontor.<BR>Han berättar att försvaret successivt ökat antalet skjutdagar. Göran Åström anser vidare att den miljöprövning som gjordes för tio år sedan var otillräcklig. Försvaret redovisade inte allt.<BR>- Kommunen har gång på gång krävt en ny miljöprövning, vilket nu länsstyrelsen beslutat om. Dessutom tog länsstyrelsen beslut om skjutdagar och där blev det ingen stor förändring. Det viktiga är att länsstyrelsen kom fram till att det finns stöd i miljöbalken att kräva en ny prövning.<BR><BR><SPAN class=mr><STRONG>Byggförbud råder </STRONG><BR></SPAN>Tåmeby samfällighetsförening yttrade sig innan länsstyrelsen tog sitt beslut och i yttrandet skriver föreningen att byggförbudet som nu råder inom Tåme bör upphävas. Renholmens byaförening menar att försvarets verksamhet inkräktar väsentligt på det rörliga friluftslivet.<BR>Så här skriver Skellefteå kommun i ett yttrande till länsstyrelsen: "Planering och byggande lamslås i stora delar av Byske tätort, främst den östra delen där expansionsintresset är starkast. För boende i området innebär bullerstörningarna en markant försämrad boendemiljö såväl utomhus som inomhus."
Fakta / TÅME LÄGGS NED
<A href="http://www.kuriren.nu/GEN_Utmatning.asp?CategoryID=2764&amp;ArticleID=1438044&amp;ArticleOutputTemplateID=125&amp;ArticleStateID=2"><STRONG>Varnar för sämre försvar</STRONG></A>, Norrbottens-Kuriren den 19 februari 2007<BR><A href="http://www.kuriren.nu/GEN_Utmatning.asp?CategoryID=2764&amp;ArticleID=1438074&amp;ArticleOutputTemplateID=125&amp;ArticleStateID=2"><STRONG>Försvaret utskällt av hundägare</STRONG></A>, Norrbottens-Kuriren den 19 februari 2007&nbsp;&nbsp;
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om