"Personalen har en skyldighet att rapportera"

Förändringar som innebär att tiden eller insatserna hos en person med hemtjänst måste justeras ska rapporteras. "Personalen har en skyldighet att rapportera. Det är jätteviktigt," säger Catharina Liljeholm, socialchef.

SOCIALCHEF. Catharina Liljeholm är socialchef i Bodens kommun.

SOCIALCHEF. Catharina Liljeholm är socialchef i Bodens kommun.

Foto: Lars-Göran Norlin

BODEN2017-02-03 06:00

Med anledning av Birgit Engströms skrivelse till kommunen säger Catharina Liljeholm att det alltid är bra att få in synpunkter på förbättringsområden.

– Det är ett sätt för oss att se vad vi kan göra bättre.

Gunmarie Bjurholt, chef för biståndsenheten, säger att tiden som kommunen beräknar att beviljade insatser ska ta är ett underlag för att betala ut ersättning till utförare och ett arbetsverktyg för att planera personalens schema.

– Schabloner är något som alla kommuner har för att man ska få en likvärdig bedömning, säger hon och fortsätter:

– Sedan har vi en rutin, att när personal eller enhetschef bedömer att de beviljade insatserna inte är tillräckliga eller att inte tiden räcker till så ska de återrapportera till oss. Enhetschefen kan också ta beslut vid akuta förändringar.

Hur säkerställs att en omprövning sker?

– Alla som jobbar närmast kund har en skyldighet att rapportera när något förändras. Det är ju personalen som möter brukarna även om det är korta insatser. Det är exempelvis viktigt att reagera om mindre och mindre av matportionerna äts upp, säger Catharina Liljeholm.

Finns det en risk att återrapporteringen faller mellan stolarna?

– Det kan vara flera aktörer inblandade och vi måste alltid jobba tillsammans för att undvika att missa någons förändrade behov. Det är vårt mål. Medarbetarna är otroligt viktiga och chefen måste ta emot, lyssna och vidta åtgärder. Det är hela kedjan.

Kommunen skiljer mellan den tiden som hemtjänsten utför hos brukarna och övrig arbetstid, som kallas kringtid. Mats Björk, avdelningschef för ekonomi- och administrativa avdelningen, säger att de tittar på om de ska införa en differentierad ersättningsmodell för kringtiden, om någon annan ska sköta bilvården av kommunens hemtjänstbilar och nyckelfri hemtjänst, vilket också kommer att gälla de externa utförarna.

– Det kommer förhoppningsvis att göra skillnad för det är otroligt mycket resande för att hämta nycklarna vid larm och olika insatser, säger Catharina Liljeholm.

Gunmarie Bjurholt påpekar att det är väldigt viktigt hur utförarna planerar ut tiden för personalen och att den får rimliga scheman så att de kan ta raster. Men kommunen kan inte styra det hos de externa utförarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!