Personal tvingas döda skadeskjutna fåglar: "Oetiskt"

Rebab har sagt upp avtalet om skyddsjakt på fågel inom Brännkläppens avfallsanläggning. "Vi tycker att det är oetiskt att man skjuter fåglar på godtyckliga grunder", säger Robert Näslund, vd på Restproduktbearbetning i Boden AB.

Robert Näslund, vd på Restproduktbearbetning i Boden AB, Rebab.

Robert Näslund, vd på Restproduktbearbetning i Boden AB, Rebab.

Foto: Lena Leffler

Boden2023-07-24 05:05

Han tycker inte att avskjutningen av fågel på avfallsanläggningen är förenligt med deras verksamhet.

– Därför har vi sagt upp avtalet med jägarna, att de ska skjuta måsar, korpar och kråkor hos oss, säger Robert Näslund och förklarar, att när jägarna skjutit fåglar plockar de upp en del, men lämnar även döda och skadeskjutna fåglar.

Han vill inte att någon ska mötas av halvdöda fåglar när de kommer dit. De hoppar inte bara omkring hos Rebab, utan även på Återvinningscentralen.

– När vi kommer hit vissa mornar hoppar det omkring skadade, enbenta och envingade fåglar. Dem får vi avliva utan att ha vapen till hands, då förstår du hur brutalt det är.

Dessutom berättar Robert Näslund, att de ska bygga ett stort vattenområde för att ta hand om lakvatten.

– Det blir det största våtmarksområdet som människan har byggt norr om Stockholm. Det blir på nio hektar.

Det ingår i deras ansökan att utvidga verksamheten. De ska iordningställa platser för fågelskådning, eftersom det förväntas bli ett stort häckningsområde för bland annat tärnor, måsar och trutar.

Att då skjuta ihjäl dem några hundra meter längre bort känns inte bra, menar Robert Näslund och uppger, att fågellivet i området med omnejd är unikt enligt fågelskådare. Det finns rovfåglar som häckar i bergen runt om.

– Man kan inte bara titta på Brännkläppen, fåglar känner inga gränser.

Han tillägger, att de dock lägger manken till att bekämpa skadedjur som råttor.

Karta: BRÄNDKLÄPPEN 2
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!