Personal kan få gå

Sodexho tar över militär­restaurangerna i Luleå, Boden och Arvidsjaur.
Försvaret sparar 47,8 miljoner kronor de kommande tre åren.
Restaurangchefen i Boden befarar personalneddragningar redan nästa år.
Färre antal värnpliktiga och ett nytt terminsystem är orsaken.

BODEN2006-05-30 06:00
Militärrestaurangerna i Norrbotten får nu en privat entreprenör. Ett 60-tal anställda berörs. De får från och med 3 juli en ny arbetsgivare.
I dag skrivs avtalet under mellan Försvarsmaktens logistik, FMLOG, och Sodexho. De som förlorade anbudet har utan framgång överprövat upphandlingen till länsrätten. Domen meddelades den 19 maj och företagen har tre veckor på sig att överklaga till kammarrätten. Det är ännu inte klart om det blir någon överklagan.

50 miljoner billigare
Enligt Anita Janzon, projektledare för konkurrensutsättningen vid FMLOG, kommer alla anställda erbjudas jobb vid Sodexho.
Om försvaret skulle sköta matproduktionen skulle det kosta 193,5 miljoner kronor de kommande tre åren. Sodexho räknar med att det kostar 145,7 miljoner kronor att driva restaurangerna fram till år 2009. Alltså närmare 50 miljoner kronor billigare än försvaret.
Gunilla Zachariasson Rova, en av två restaurangchefer vid Tre renar, I 19, tror att Sodexho kommer att säga upp personal.
- Vinsten för Sodexho är att inte ha lika många tillsvidareanställda. Det var ofrånkomligt att restaurangerna skulle läggas ut på entreprenad. Försvarsmakten står inför stora förändringar med bland annat minskade värnpliktskullar. Försvaret vill ha mer pang för pengarna och det är kanske därför man så tydligt vill skilja förbandsproduktionen från servicefunktionerna, säger Gunilla Zachariasson Rova.

Större variationer
Hon berättar att I 19 nu inför terminsystem som innebär att det under två terminer kommer att finnas 1.400 värnpliktiga men att det under sex månader, från hösten 2007, bara kommer att vara 400 värnpliktiga vid regementet. Totalt sett minskar inte antalet värnpliktiga, däremot blir det större variationer, halvårsvisa nedgångar.
- Det blir stora variationer och jag tror Sodexho kommer att vilja ha säsongsanställda i framtiden. Det kommer inte att vara samma personalbemanning under de halvårsvisa svackorna, och det står den nya arbetsgivaren fritt att se över bemanningen, säger Gunilla Zachariasson Rova.

Bundna till avtal
Enligt EU-direktiv måste den nya entreprenören vid ett övertagande även hålla fast vid de kollektivavtal som försvaret har tecknat med de fackliga organisationerna. Detta gäller under ett års tid från det datum verksamhetsövergången skedde. Där­emot kan entreprenören göra förändringar på personalsidan och anpassa bemanningen efter produktionen.
Fakta Sodexho
Sodexho är ett multinationellt serviceföretag som grundades i Frankrike för 40 år sedan. Huvudkontoret ligger i Paris.
Totalt omsätter det stora företaget 110 miljarder kronor och har 320.000 medarbetare i 76 länder.
Sodexho har cirka 7.000 anställda i Sverige och omsätter 2,7 miljarder kronor.
Källa: Sodexhos hemsida
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om