Jon och Linda Marin kommer från Glimåkra som ligger i östra delen av Skåne cirka 35 kilometer från Kristianstad. I samband med en turistmässa fick de på allvar upp ögonen för den norra landsändan. Där blev de också bekanta med turistentreprenören Fredrik Broman från Lassbyn som då lockade familjen att prova på att bo i just Lassbyn.
– Jon gjorde en roadtrip till Gunnarsbyn i november och kom sedan hem och sa ”dit måste vi åka”. Jag sa väl ”jaja, det kan vi väl göra någon gång”, säger Linda Marin och ler.
Hennes make stod på sig.
– Jag kände att det här skulle kunna bli bra. Så Linda sa okej och vi ringde kommunen och det gick hur smidigt som helst för barnen att få plats i skolan, säger han och ler mot sin hustru.
Samtidigt fick de tänka i nya banor rent yrkesmässigt i samband med att pandemin bröt ut. De utländska gäster som de har haft tidigare på det kanotcenter som de driver vid sjön Immeln skulle inte komma i samma utsträckning. Familjen skulle heller inte kunna åka till Thailand över vinterhalvåret som de vanligtvis gör.
Det ledde till att Jon Marin började kartlägga alla svenska resmål som han sedan försökte samla på sajten Svemestra – alla Sveriges smultronställen.
– Tanken var att lyfta fram alla fina platser som kanske inte är de stora givna besöksmålen men som ändå har så mycket att erbjuda en besökare, säger Jon Marin.
Ett exempel på en sådan plats är Ranch 465 som finns i Bjurå i Luleå kommun och som erbjuder westernridning ute i det fria.
– Det är precis sådana här platser som vi försöker att tipsa om. Små fina ställen med personligt mottagande. Det finns så många små guldkorn i hela landet, säger Jon Marin.
I dag har de cirka 80 000 följare på sidan på Facebook och andelen som vill upptäcka Sverige växer stadigt i takt med att pandemin fortsätter.
– Vintersverige är så mycket mer än bara skidåkning. Det har vi verkligen insett nu när vi har bott här uppe den här vintern, säger han.
För barnen Nadja och Bastian som är elva och åtta år gamla blev det här också ett annorlunda äventyr. De har gått i Älvskolan i Gunnarsbyn under tre månader och också fått många nya vänner.
– Det har varit jättebra förutom några gånger när jag har känt mig lite utanför. Det har varit lite svårt att komma in i gruppen. Det var de som redan var bästa vänner och det var svårt att hitta någon kompis, säger Nadja Marin.
Samtidigt ser hon också många fördelar.
– På lektionen var det lättare att få hjälp. Det var inte lika många elever i klassrummet så jag tycker att jag har lärt mig mer här på tre månader än vad jag gjorde under hela fyran hemma i Glimåkra, säger hon.
Bygdebladet som ges ut av Råek skrev om familjen. Reportaget där öppnade ännu en dörr eftersom de, tack var det, blev uppringda av ett par i Gällivare som erbjöd familjen att köpa deras semesterhus i Gunnarsbyn som annars mest stod tomt.
– Så i dag ska vi få nycklarna dit, berättar Linda Marin med ett stort leende.
Sedan fortsätter hon:
– Vi kände att är det någonstans man ska investera så är det här. Folk är drivna och öppna. De har varit väldigt välkomnande.
Någon permanent flytt till Gunnarsbyn är det ändå inte tal om i dagsläget. Nadja saknar sina vänner i Skåne och de har också sitt kanotcenter vid hemmet i Glimåkra.
– Vi tar ett steg i taget. Men nu har vi något att återvända till, säger Linda Marin.