På den här mässan fanns hjälp att tillgå

På hjälpmedelsmässan visades allehanda finurliga saker för funktionshindrade.Bestics anordning för att kunna äta själv var en av nyheterna.

ÄTROBOT. Att slippa bli matad kan vara ett lyft för en funktionshindrad. Catharina Borgenstierna, vd för Bestic AB, visade roboten.

ÄTROBOT. Att slippa bli matad kan vara ett lyft för en funktionshindrad. Catharina Borgenstierna, vd för Bestic AB, visade roboten.

Foto: Håkan Zerpe

Boden2011-09-15 06:00

Det är Länsservice, en enhet inom Norrbottens läns landsting, som står bakom mässan. Den anordnas vartannat år. Aktuella upplagan finns under onsdag-torsdag på Boden Arena.

-  Vi jobbar med hjälpmedel och tycker att det är viktigt att informera i länet om vad som finns, sade Inger Karkiainen, hjälpmedelskonsulent. Boden Arena känns jättebra för detta.

Ätrobot
I första hand riktar man sig till branschfolk, men även allmänhet och skolor besöker mässans 50-tal utställare.

Catharina Borgenstierna, VD på företaget Bestic AB, demonstrerade en robot som ger användaren möjlighet att kunna äta själv. En sked sitter på en arm som styrs via ett manöverdon. Detta finns i ett antal varianter för olika form av funktionsnedsättning.

-  En brukare har själv utvecklat denna under sju år. Hans vision var att han skulle kunna äta på egen hand för sin självständighets skull. Det är inte alltid så roligt att bli matad och man kan bli trött på det.

Intresse i Europa
Liknande robotar finns på utländska marknader. Dessa är dock mer maskinliknande.

-  Vår är mindre och i trevlig design för att inte ta över matbordet. Och möjlig att ta med på restaurang. Stort intresse finns i andra europeiska länder.

Gamla hederliga rollatorn i 2000-tals tappning fanns förstås med. Anders Larsson, Fysionord AB, demonstrerade en variant.

-  Marknaden är ett getingbo med hur många rollatorer som helst. Den här är småländsk och har ställbar sitthöjd, inte bara ställbara körhandtag. Utseendemässigt är den litet piggare och lätt att fälla ihop.

Rollatorn har svenskt ursprung och uppfanns av den av poliodrabbade Aina Wifalk 1978. Hon konstruerade detta gånghjälpmedel för att själv kunna röra sig bättre. Sverige och Norden bedöms ligga i framkant inom utvecklingen av rollatorn som numera också tillverkas i andra delar av världen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!