Lundströms Fastigheter sade tidigare i år upp avtalet om förhandlingsordningen med hyresgästföreningen. Orsaken var främst att avtalet är gammalt, det slöts 1975, och saknar klausul för lösning av tvist. Företagets företrädare menade att det gör dem rättslösa.
Hyresgästföreningen Region Norrland accepterade inte uppsägningen, utan vände sig till hyresnämnden i Umeå.
Nämnden har beslutat att förlänga förhandlingsordningen från och med 1 januari 2024, men parterna har inte kunnat komma överens om innehållet.
Föreningen ville att den skulle förbi oförändrad. Fastighetsbolaget vill däremot att den utformas enligt den mall som Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna förhandlat fram centralt. Den innehåller bland annat en punkt om lösning vid tvist om ändring av hyra.
Enligt hyresnämnden är syftet med punkten om tvistlösning, att tvister om årliga hyresjusteringar ska kunna avgöras enkelt, snabbt och kostnadseffektivt. Något, nämnden menar, också ligger i hyresgästernas intresse.
Myndighetens slutsats, som också är dess beslut, är att det är till båda parternas fördel att ta in möjligheten till skiljemannaförfarande i den nya förhandlingsordningen. Det medger att en tvist avgörs av skiljeman eller skiljenämnd istället för av domstol.
Nu väljer dock hyresgästföreningen att gå till domstol. Den bedömer, att hyresnämnden har tolkat rättsläget felaktigt och beslutat något som det inte finns lagstöd för. Därför överklagar man nämndens beslut till Svea hovrätt.
– Det finns en treparts förhandlingsordning och en mall för det, att man ska ha förhandling med skiljeman. Det har vi sagt okey till, förutsatt att det finns en intern medling, säger Niclas Sundell, chef juridikenheten på Hyresgästföreningen Region Norrland.
Det innebär, om en förhandling går i stå, att parterna försöker lösa saken genom intern medling innan de hos hyresnämnden ansöker om skiljeman.
För att hyresgästföreningen ska gå med på punkten om tvistlösning vill den att det även finnas ett medlingsavtal.
– Det har de inte gått med på och då har vi inte gått med på den förhandlingsordningen, men hyresnämnden körde över oss och beslutade om något de inte kan besluta om, enligt vårt sätt att se det. Det är det hovrätten får pröva, om de kan besluta mot partens vilja att man ska ha en skiljeman, säger Niclas Sundell.