Under hösten 2017 hölls ett samråd med parter som berörs av byggnationen framöver. Synpunkterna sammanställdes sedan i en samrådsredogörelse. Det är dessa klagomål som i princip kvarstår. Företaget Potatisgrossisten vill kunna bedriva aktivt jordbruk på marken som nu ska bebyggas. Enligt kommunen stämmer det att företaget nyttjar marken men det saknas ett arrendekontrakt.
– Kommunen har hela tiden varit väldigt öppen med att marken på Sävastön ingår i våra exploateringsplaner under flera års tid så det är ingen nyhet att det nu blir så heller, säger Andersson.
Den andra överklagningen handlar om att några villaägare tycker att 30 tomter till innebär en överexploatering av Sävastön och förstör det öppna landskapet, en levande jordbrukskultur och ett rikt djurliv.
– Överklagningarna gör att detaljplanen inte vinner laga kraft. Vi ska nu ta ställning till nästa vecka hur vi ska gå vidare till mark- och miljödomstolen. Om rätten dömer på det underlag som finns eller om kommunen måste komplettera det, säger samhällsbyggnadschefen.
Han hade hellre sett att detaljplanen gått igenom så byggnationen hade hunnit komma igång.
– Visst är det så men det är en demokratisk process och den måste kommunen följa. Även Bränna överklagades ju också och till slut kunde man ändå bygga. Däremot känns det olyckligt att man inte kan bygga snabbare än det som blir fallet när planen nu överklagats, säger Andersson, om rättsprocessen.