Britta Brostad blev inte glad, fast hon är miljövän, när hon läste måndagens artikel ”Rent träsk med energiskog” . Det är miljöpartiet i Boden som lanserar en ny metod för att rena Svartbyträsket från gröna alger. Tanken är att sätta energiskog som ska bevattnas med vatten från träsket på området mellan Yrkesvägen och Svartbyträsket, för att slippa öveergödningen i kombination med redan pågående metoder. Britta Brostad som bor på Pilotvägen på Torpgärdan protesterar mot att området ska göras våtare igen.
– Vi är en grupp, som kämpat för att få marken mot träsket torrare. I många år var det så mycket mygg att det inte gick att vara ute på försommaren på våra tomter. Ett år var det sådana mängder med mygg att barnen på Torpgärdans daghem inte kunde vara ute på gården, säger pensionären Britta Brostad.
Bodens kommun kontaktades angående myggproblemen redan 2008. Därefter har man med varsam hand gallrat en del av området från sly. Eftersom området är ett så kallat fågelskyddsområde finns det restriktioner. Ingen gallring får förekomma närmare än 25 meter från strandlinjen.
Britta Brostad visar upp protokollet från mötet med tekniska förvaltningen.
– Det som skulle göras står här, men det har bara gjorts en bråkdel av åtgärderna. De björkar som finns suger upp mycket vatten från marken och deras grenverk viftar också bort en del mygg. Om det blir blötare här blir det en kläckplats för myggor. Jag kontaktade tekniska några gånger för att få dem att slutföra jobbet men till slut tröttnar man och ger upp, säger Brostad.
Men skriverierna om energiskogen gav ökad tändvätska. Myggen vill inte husägarna i området ha tillbaks igen.
– Om man sätter energiskogen som det är tänkt blir det en tjock barriär av träd så man inte ser träsket. Förut när kommunen rensade bort all sly så fick vi även lite sjöutsikt, men så mycket är inte kvar nu.
Nu måste jag väl skriva till kommunen för att förhindra att idén blir verklighet, säger Britta Brostad.
När det gäller energiskogen så kan den bara sättas på vissa platser och genom växelbruk.
– Så den plats som miljöpartiet valt här vid oss är ingen bra plats. Energiskog ska odlas på åkermark som förnärvarande inte används för spannmål.
I projektet med energiskog finns många hänsyn att ta, såsom kulturvärden, boende som berörs, fågelbestånd och förändring av landskapet.
– En odling av energiskog förändrar också landskapet betydligt och det blir svårt att ta tillbaka landskapet efter några år om projektet blir värdelöst. Det enda som stannar kvar är väl myggen, säger Britta Brostad.