"Orentexpressen" lagar mat mot lagen

Orientexpressen producerar mat utan tillstånd.
Miljö- och hälsoskyddsinspektören Marie Fägerman är kritisk till ledningens sätt att agera.
? De gör ju mat för hela Sverige. Risken är att tågresenärer blir sjuka, säger hon.

BODEN2004-05-13 06:30
Det var april som Orientexpressen flyttade sin matproduktion från Bodentravet till den gamla tågrestaurangen.<br>Byggnaden ligger intill järnvägsstationen i Boden. Några veckor senare genomförde Marie Fägerman en inspektion av lokalen.<br>Vid tillfället var byggnaden tom på utrustning.<br>Följande krav ställdes bland annat för att de skulle få tillstånd från miljö- och byggnadsnämnden:<br>nn Tre hygienzoner skulle inrättas med skriftliga instruktioner om vad som gäller inom respektive zon.<br>nn Sköljning av grönsaker och salladsberedning skuller göras separat i renseriet.<br>nn Ventilationen i lokalen var också tvungen att uppfylla krav för produktionskök.<br>Struntar i tillstånd<br>Nu visar det sig att Svenska Orientexpressen har struntat i tillståndet. Verksamheten har redan dragit i gång och Marie Fägerman fick tipset i går om att de tillagar tågmat och smörgåsar.<br> ? Ingenting av dessa krav har de lyckats klara av. Det här är oerhört klantigt och orutinerat av ledningen, säger hon.<br>Hon fortsätter:<br> ? Jag har varit ute och kikat på lokalen. Det är mycket som behöver åtgärdas.<br>En ledningsfråga<br>Enligt Marie Fägerman var kökspersonalen i gång med att göra smörgåsar som sedermera skulle skickas ut till tågen i landet. Fast hon vill inte skylla på personalen.<br>I stället anser hon det vara ledningsfråga.<br> ? Hygienen är inte alls bra. Vill det sig illa kan tågresenärer bli sjuka av maten och eftersom de lagar mat för hela Sverige blir då den geografiska spridningen stor. Orientexpressen har helt enkelt brutit mot lagen.<br>100-tals smörgåsar<br>Enligt Marie Fägerman är det knappt någon ventilation i lokalen. Hon säger även att hon ska träffa ledningen för att höra vad de har att säga angående detta.<br> ? Vi har nu lagt ett hanteringsförbud på dem. Det gäller tills de har åtgärdat kraven, säger hon och tillägger:<br> ? När jag pratade med dem senast sade ledningen att de inte visste om miljöförhållandena på arbetsplatsen.<br>Varje dag tillverkar personalen i Boden 100-tals smörgåsar. Det är oklart hur mycket tågmat som produceras.<br>Henrik Karlsson, VD på Orientexpressen, säger till Norrbottens-Kuriren att han trodde att anläggningen var godkänd. Att de inte hade något tillstånd kom som en nyhet från honom.<br> ? Det har helt enkelt blivit en miss. Sedan har viss utrustning som vi beställt från Norge fastnat i tullen och inte kommit i tid, säger han.<br>I går informerade Henrik Karlsson kökspersonalen om den rådande situationen. Någon gång under nästa vecka ska lokalen vara färdig och godkänd av miljö- och byggnadsnämnden.<br>
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om