Ordförande: "Mängden fiskekort ökat ofantligt"

Fisket nedströms Boden kraftstation tillhör ett av Sveriges bästa. SFK Börstingen har flera hundra medlemmar, många i länet, Södra Sverige och Finland.

Niklas Hallenbo, styrelseledamot och bevakningsansvarig, Roger Söderström, ordförande, och Bo-Göran Lidberg, bevakningsansvarig.

Niklas Hallenbo, styrelseledamot och bevakningsansvarig, Roger Söderström, ordförande, och Bo-Göran Lidberg, bevakningsansvarig.

Foto: LENA TEGSTRÖM

Boden2020-09-07 08:00

I coronatider befarade föreningen en minskning. Det blev tvärtom. Roger Söderström, ordförande, uppger att mängden fiskekort ökat ofantligt, men han kan inte säga exakt hur mycket.

– Det är bra mycket mer än vi räknat med, men det är inte något unikt för oss. Folk hittar på alternativa lösningar och har man fiskat en gång i tiden tar man upp intresset igen. 

Flera som hittat till älven är mellan 15 och 25 år.

– Det är vår framtida ryggrad, ungdomarna. Ingen är gladare än vi att de kommer till älven och vill vara här, säger Roger Söderström.

Börstingen har ett åtagande mot Vattenfall och länsstyrelsen att utföra fisketillsyn. Hur den är upplagd vill ordförande av naturliga skäl inte kommentera, eftersom det är myndighetsutövning, annat än att de har ett antal fisketillsyningsmän. De utför sitt uppdrag på ett periodiserat schema. Det är en ideell verksamhet, som dock till viss del även sker utanför fastlagt schema.

Roger Söderström visar de regler de har, bland annat avseende krokstorlek. Det är förbjudet att ryckfiska.

– Det är för att det skadar fisken. Det rycks i skinnet och de får svamp och sjukdomar., säger Bo-Göran Lidberg, bevakningsansvarig.

Men bevisligen finns det personer som gjort det, uppger han och visar en mycket större krok än de krokar som är tillåtna. Dessa personer är svåra att få fast. Oftast sker det nattetid. Kommer då bevakningsmännen så skär personen bara av linan.

– Ser vi någon som har en för stor krok säger vi till att de måste byta och då gör de det. Det handlar ofta om okunskap, säger Bo-Göran Lidberg. 

Niklas Hallenbo, ledamot och bevakningsansvarig tillsammans med Lidberg, tillägger att det finns en bra kultur bland seriösa fiskare att man säger till varandra när någon gör fel.

– Det som händer är att de som köpt fiskekort inte blir informerade, utan går över gränsen mot kraftverket och fiskar, säger Bo-Göra Lidberg.

De uppger att de sällan stöter på någon som fiskar olovligt. Det lyser igenom på en gång om det är en van fiskare eller en nybörjare.

– Det här är ett speciellt fiske och är man ny är det lätt att få för sig att det är en fisk så fort sänket slår i botten innan man fått på första laxen. Känslan när man fått på sin första lax, när den har gått upp och tagit flugan och sitter i munnen, glömmer man aldrig, säger Niklas Hallenbo.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!