Omsorgsfullt urval av sökande till hemvärnet

Hemvärnet är inte längre en skytteförening för gubbar, utan en tung del av Försvarsmakten. I ett av länets insatskompanier inom hemvärnet är medelåldern 27 år.

Gör så här. Ställföreträdande kompanichefen Dan Enbom ger hemvärnssoldat Hedlund instruktioner om pansarskottsvapen m/86.

Gör så här. Ställföreträdande kompanichefen Dan Enbom ger hemvärnssoldat Hedlund instruktioner om pansarskottsvapen m/86.

Foto: Petra Isaksson

BODEN2015-01-14 06:00

Ställföreträdande insatskompanichefen Dan Enbom är veteran inom Hemvärnet. Han gick med i början av 1980-talet och har följt utvecklingen inom hemvärnet från det han skämtsamt kallar för ”en skytteförening” till dagens moderna upplaga.

– Samverkan med övriga Försvarsmakten ökar. Vi är nästan hälften av Försvarsmakten i dag, betonar han.

1 800 hemvärnsmän och kvinnor i tre bataljoner finns för närvarande under I 19:s vingar i länet: Norrbottens hemvärnsbataljon för södra delen, Lapplandsjägarbataljonen för Malmfälten och Pajala och Gränsjägarbataljonen för övriga kommuner i öster.

Olika vägar kan leda till hemvärnet. Fullgjord värnplikt är en bra grund liksom att ha genomgått den nya militära grundutbildningen GMU. En tredje variant är att göra en frivillig grundläggande utbildning på två veckor som byggs på med specialistutbildning.

Urvalet till hemvärnet sker med stor omsorg. En intervju görs liksom besök i hemmet för att bedöma den sökande.

– Det handlar om hög säkerhetsklassning och lämplighet. MUST, militära underrättelsetjänsten får ta del av alla uppgifter.

Vapensäkerheten är hög. Dödskjutningar skedde efter omväpningen till automatvapnet Ak-4 och nya rutiner togs fram.

– Man införde ett patronlägeslås i vapnen. Det har varit väldigt positivt.

Efter övning låses vapnet och nyckeln lämnas in. Incidenterna ligger nu nära noll liksom stöldbenägenheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om